Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Drbna ochutnala festivalové menu v restauraci La Bouchée

 
pátek, 1. února 2013, 11:22

Brno nabízí bohatý výběr restaurací zapojených do právě probíhajícího Grand restaurant festivalu, který v nejlepších českých restauracích představuje vrchol tradiční české a světové kuchyně. A Brněnská Drbna do jednoho z podniků vyrazila na ochutnávku osobně.

Všechna menu jsou dostupná na festivalovém webu, po online rezervaci a zaplacení fixní částky, v Brně a v Praze 600 Kč, v ostatních městech 550 Kč, jdete najisto.

Drbna si vybrala podnik La Bouchée [labušé], který je již tradiční součástí brněnské gastronomické scény. Tato restaurace obvykle hledá inspiraci ve francouzské kuchyni založené na špičkových českých surovinách a tento model se příjemně odrazil i v naší tříchodové večeři.

Restaurace je situována do historického sklepení činžovního domu v Údolní ulici. Je rozdělena do třech částí, které se lehce liší charakterem prostředí. Bohužel je přístup komplikován schodištěm a ani interiér restaurace se neobešel bez dalších schodů, takže rodiče s kočárkem nebo vozíčkáři mají návštěvu La Bouchée ztíženou.

Příjemná obsluha nás uvedla ke stolu blízko krbu a po dotazu zda budeme chtít k jídlu i víno, podnik nabízí sklenku ke každému chodu zdarma, následoval první chod, kterým byla tradiční francouzská mušlová polévka se slávkami a srdcovkami.

Tento chod je ve festivalovém pojetí nazýván mistrovským kouskem šéfkuchaře. Bohatá polévka byla příjemně silná a voněla po řapíkatém celeru, mořských plodech a kořenové zelenině.

Someliér vybral svěží Rýnský ryzlink z rodinného vinařství Čevela. I když jsme v jedné ze slávek narazili na pár zrnek písku, tak nás první chod potěšil a příjemně naladil.

Jako druhé jídlo byl na řadě chod zvaný Farmář a tradice. Tradičním jídlem se stal lanýž ze savojské kapusty plněný pomalu pečeným bio jehněčím z moravských Bílých Karpat s divokými houbami.

Kapustová kulička plná směsi masa a hub byla doprovázena kyselejším žloutkovým dipem a sladkou kaštanovou pěnou, které hodnotíme velice pozitivně, ale bylo jich jen maličko a rozhodně nestačily dochutit tu spoustu masa, kterou list kapusty skrýval.

Jehněčí bylo jemné a chuť hub jej příjemně rozvíjela, kapusty však bylo stejně jako omáček málo. Celkově nebylo toto jídlo takovým tahákem, jaký jsme čekali.

Víno bylo k jehněčímu samozřejmě červené a vybráno bylo Zweigeltrebe pozdní sběr z vinařství Kern. Po vynikajícím ryzlinku jsme však byli lehce zklamáni.

Třetím a oficiálně posledním chodem festivalového menu bylo nejlepší jídlo od maminky v podání šéfkuchaře restaurace La Bouchée - líčka z divočáka dušená s hruškami v červeném víně servírovaná s pálenými bramborovými pusinkami.

Hovězí líčka se stala oblíbenou součástí jídelních lístků "lepších" restaurací napříč celou zemí a tak jsme byli zvědavi, jak se s tímto mírným přetlakem vypořádá místní kuchyně.

Zvěřina byla příjemnou změnou, maso bylo výrazné a doměkka podušené a sladké a měkké plátky hrušek příjemně kontrastovaly se silnou omáčkou. Místo obvyklé bramborové kaše zde podávají plamenem opalované bramborové pusinky, které nám přišly jako dobrý nápad.

Jídlo bylo skutečným zlatým hřebem menu a tentokrát jej lépe podpořilo i víno – Pinot noir - výběr z hroznů z vinařství Proqin nás příjemně přenesl od nejlepšího jídla od maminky k bonusu v podobě Tarte aux pignons.

Koláček v provensálském stylu s kandovaným ovocem a kopečkem šlehaného crème fraîche připomínal něco mezi vánočním cukrovím a marokánkou. Piniové oříšky mu dodaly křupavost, kandované ovoce sladkost a šťavnatost, crème fraîche pak dal koláčku lehkost.

Bohužel objednané espresso a café lungo nedosahovaly kvality, kterou bychom očekávali.

Připravené festivalové menu celé koncepci nesoutěžní přehlídky toho nejlepšího z české gastronomie rozhodně ostudu neudělalo a přes drobné nedostatky jej můžeme vřele doporučit.

Grand restaurant festival probíhá až do 28. února a v restauracích je stále na únor dostatek míst k rezervaci.

Napsal Miroslav Toman

 


 

Kam dál?

Filmový festival Cinema Mundi obsadí tři kina a dvě divadla

čtvrtek, 31. ledna 2013, 11:41

Tři brněnská kina a dvě divadla obsadí na přelomu února a března filmová přehlídka Cinema Mundi. Hlavní programový blok...

Průvodce zve k moravským církevním památkám

pátek, 25. ledna 2013, 14:30

Duchovní dědictví Moravy a Slezska je název nového turistického průvodce, který vydaly čtyři moravské kraje. Vyšel v...

Vaříme s Drbnou: Jednoduchý a superrychlý koláč

pondělí, 21. ledna 2013, 11:44

Pokud potřebujete připravit něco pro neohlášenou návštěvu a nechcete jen vysypat sušenky do misky, tak mám pro vás...

Hotel International se těší na Ples Olympioniků

sobota, 12. ledna 2013, 16:05

V duchu vzpomínek na Londýn se uskuteční v sobotu 19. ledna v brněnském hotelu International Ples olympioniků. Kromě...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Život v Česku se za posledních sto let protáhl o tři desetiletí

Život v Česku se za poslední století výrazně prodloužil. Muži mají šanci žít o 29 let déle než jejich předci, ženy o 32 let. V roce 1920 naděje dožití Čechů činila 47 let a Češek 49,8 roku, předloni u mužů byla na 76 letech a u žen na 81,8 roku. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Na proměny stáří a stárnutí se zaměřuje dvoudenní konference, která dnes začala v Praze. Podle expertů přístup institucí a politiků ke stáří výrazně zaostává za demografickými změnami a v Česku by opatření k aktivnímu stárnutí měla cílit hlavně na početnou generaci 70. let, takzvané Husákovy děti.

VÝSTRAHA: Meteorologové varují před vydatným deštěm, od středy platí povodňová pohotovost

Během středy bude vydatně pršet. Celkem může napršet až 75 milimetrů, v Jizerkách dokonce až 100 mm. Déšť může zvednout hladiny řek.

Hru o trůny sledovali i na Ministerstvu zahraničních věcí, dnes vyzradili konec

Seriál Hra o trůny poslední týdny doslova hýbal světem. Zejména tím na sociálních sítích. Vše samozřejmě vyvrcholilo dlouho očekávaným posledním dílem. I v Česku každý díl seriálu hltaly desetitisíce fanoušků. Mezi nimi třeba i Ministerstvo zahraničních věcí.