Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Drbna ochutnala festivalové menu v restauraci La Bouchée

 
pátek, 1. února 2013, 11:22

Brno nabízí bohatý výběr restaurací zapojených do právě probíhajícího Grand restaurant festivalu, který v nejlepších českých restauracích představuje vrchol tradiční české a světové kuchyně. A Brněnská Drbna do jednoho z podniků vyrazila na ochutnávku osobně.

Všechna menu jsou dostupná na festivalovém webu, po online rezervaci a zaplacení fixní částky, v Brně a v Praze 600 Kč, v ostatních městech 550 Kč, jdete najisto.

Drbna si vybrala podnik La Bouchée [labušé], který je již tradiční součástí brněnské gastronomické scény. Tato restaurace obvykle hledá inspiraci ve francouzské kuchyni založené na špičkových českých surovinách a tento model se příjemně odrazil i v naší tříchodové večeři.

Restaurace je situována do historického sklepení činžovního domu v Údolní ulici. Je rozdělena do třech částí, které se lehce liší charakterem prostředí. Bohužel je přístup komplikován schodištěm a ani interiér restaurace se neobešel bez dalších schodů, takže rodiče s kočárkem nebo vozíčkáři mají návštěvu La Bouchée ztíženou.

Příjemná obsluha nás uvedla ke stolu blízko krbu a po dotazu zda budeme chtít k jídlu i víno, podnik nabízí sklenku ke každému chodu zdarma, následoval první chod, kterým byla tradiční francouzská mušlová polévka se slávkami a srdcovkami.

Tento chod je ve festivalovém pojetí nazýván mistrovským kouskem šéfkuchaře. Bohatá polévka byla příjemně silná a voněla po řapíkatém celeru, mořských plodech a kořenové zelenině.

Someliér vybral svěží Rýnský ryzlink z rodinného vinařství Čevela. I když jsme v jedné ze slávek narazili na pár zrnek písku, tak nás první chod potěšil a příjemně naladil.

Jako druhé jídlo byl na řadě chod zvaný Farmář a tradice. Tradičním jídlem se stal lanýž ze savojské kapusty plněný pomalu pečeným bio jehněčím z moravských Bílých Karpat s divokými houbami.

Kapustová kulička plná směsi masa a hub byla doprovázena kyselejším žloutkovým dipem a sladkou kaštanovou pěnou, které hodnotíme velice pozitivně, ale bylo jich jen maličko a rozhodně nestačily dochutit tu spoustu masa, kterou list kapusty skrýval.

Jehněčí bylo jemné a chuť hub jej příjemně rozvíjela, kapusty však bylo stejně jako omáček málo. Celkově nebylo toto jídlo takovým tahákem, jaký jsme čekali.

Víno bylo k jehněčímu samozřejmě červené a vybráno bylo Zweigeltrebe pozdní sběr z vinařství Kern. Po vynikajícím ryzlinku jsme však byli lehce zklamáni.

Třetím a oficiálně posledním chodem festivalového menu bylo nejlepší jídlo od maminky v podání šéfkuchaře restaurace La Bouchée - líčka z divočáka dušená s hruškami v červeném víně servírovaná s pálenými bramborovými pusinkami.

Hovězí líčka se stala oblíbenou součástí jídelních lístků "lepších" restaurací napříč celou zemí a tak jsme byli zvědavi, jak se s tímto mírným přetlakem vypořádá místní kuchyně.

Zvěřina byla příjemnou změnou, maso bylo výrazné a doměkka podušené a sladké a měkké plátky hrušek příjemně kontrastovaly se silnou omáčkou. Místo obvyklé bramborové kaše zde podávají plamenem opalované bramborové pusinky, které nám přišly jako dobrý nápad.

Jídlo bylo skutečným zlatým hřebem menu a tentokrát jej lépe podpořilo i víno – Pinot noir - výběr z hroznů z vinařství Proqin nás příjemně přenesl od nejlepšího jídla od maminky k bonusu v podobě Tarte aux pignons.

Koláček v provensálském stylu s kandovaným ovocem a kopečkem šlehaného crème fraîche připomínal něco mezi vánočním cukrovím a marokánkou. Piniové oříšky mu dodaly křupavost, kandované ovoce sladkost a šťavnatost, crème fraîche pak dal koláčku lehkost.

Bohužel objednané espresso a café lungo nedosahovaly kvality, kterou bychom očekávali.

Připravené festivalové menu celé koncepci nesoutěžní přehlídky toho nejlepšího z české gastronomie rozhodně ostudu neudělalo a přes drobné nedostatky jej můžeme vřele doporučit.

Grand restaurant festival probíhá až do 28. února a v restauracích je stále na únor dostatek míst k rezervaci.

Napsal Miroslav Toman

 


 

Kam dál?

Máte nárok na dávky? Spočítejte si jejich výši

úterý, 8. ledna 2013, 13:57

Letošní rok s sebou opět přináší novinky ve státní sociální politice. Nejzásadnější změny se udály u příspěvků na...

Informace o stavu ledu na Brněnské přehradě

čtvrtek, 3. ledna 2013, 11:22

V současné chvíli je led na Brněnské přehradě nevhodný k bruslení a k jakémukoliv dalšímu pohybu po vodní ploše, třeba...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • AKTUALIZOVÁNO: Řidička srazila chlapce,...

  • Řidička předjížděla sanitku a v protisměru...

  • Brněnští středoškoláci vymysleli projekt na...

  • FOTO&VIDEO: V Drnovicích na Vyškovsku hořel...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Policie varuje před výhružnými e-maily. Nenaleťte na laciný trik podvodníků

V poslední době se šíří vlny výhrůžných e-mailů, jejichž obsah se nepatrně obměňuje. Jedná se o fenomén, který se vyskytuje ve větším množství států po celém světě, v různých jazykových mutacích. Pisatelé sdělují příjemci, že přes webovou kameru notebooku získali choulostivé a citlivé informace. Následuje výhrůžka zveřejnění informací o uživateli a instrukce k uhrazení částky 250 dolarů v bitcoinech ve lhůtě 48 hodin.

Na letišti v Plané u Českých Budějovic se teď nepřistává a ani se nikam neodlétá

Tři měsíce nevzlétne ani nepřistane na dráze českobudějovického letiště v Plané žádné letadlo. Důvodem uzavření letiště pro letecký provoz je instalace světelných a navigačních technologií, napojení pojížděcích drah k nově budovanému terminálu a také jejich rozšiřování.

Na horách v noci napadl první sníh. Sněžit má i během pondělí

To je skok. Ještě v pátek bylo letní počasí, v pondělí ráno teploty jen lehce překročily nulu. A na horách nad tisíc metrů nad mořem dokonce sněžilo. Podle meteorologů navíc nejde o ojedinělý úkaz, sněžit má ve vyšších polohách i dnes a také v dalších dnech.