Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přijde cyklista o řidičský průkaz, když nadýchá? Ne, ale čeká ho tučná pokuta

Letní období s sebou přináší i nekonečné možnosti cyklistických výletů. Stezky jsou mnohdy přeplněné, vyskytují se na nich však nejenom kolaři, ale také bruslaři nebo chodci. Na dveře navíc klepe i nový školní rok, a tak se malí a velcí cyklisté vrátí do měst. Ne u všech ale panuje jednotný názor na dopravní předpisy. Nejčastější otázky zodpověděl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Kolik hrozí cyklistovi pokuta za jízdu po chodníku?
Obecně cyklisté jezdit po chodnících nesmějí. Výjimkou jsou děti mladší deseti let. Těm je jízda po chodníku povolena, v daném případě mohou jezdit bez toho, aby na ně dohlížela osoba starší 15 let. Za neoprávněnou jízdu po chodníku může být cyklistovi uložena na místě pokuta do dvou tisíc korun. Pokud by se ovšem případ projednával ve správním řízení na příslušném úřadě, bude výše finančního postihu ve výši od 1500 do 2500 korun. 

Smí cyklista vjet do jednosměrky?
Pro cyklisty obecně platí pravidla platná pro řidiče vozidel. Tedy ani oni v opačném směru do jednosměrky jezdit nesmějí. Výjimkou je situace, kdy je pod značkou B 2 Zákaz vjezdu všech vozidel umístěna dodatková tabulka E 12b Vjezd cyklistů v protisměru povolen.


Jaká je výše pokuty za alkohol v krvi?
I pro cyklisty jakožto řidiče platí nulová tolerance alkoholu v krvi. Pokuty za jízdu na kole pod vlivem alkoholu nejsou nijak nízké. Obecně platí, že při výši hladiny do jednoho promile může být pokuta až 20 tisíc korun. Při vyšší prokázané hladině alkoholu se však bude jednat až o 50 tisíc korun. Může nastat případ, kdy sice cyklista nadýchá méně, avšak je ve stavu vylučujícím jeho způsobilost řídit jízdní kolo. I v tomto případě bude možno udělit pokutu až 50 tisíc korun.

Výkon značně podnapilého cyklisty ovšem může být podle trestního zákona kvalifikován jako ohrožení pod vlivem návykové látky. Zde už ovšem hrozí až 1 rok vězení. V případě způsobení dopravní nehody se však hraje až o tříletý pobyt za mřížemi. 

Může se stát, že cyklista přijde o řidičský průkaz, když „nadýchá“?
Cyklista je sice považován za řidiče (byť nemotorového) vozidla, ale o řidičský průkaz na auto či motocykl přijít nemůže. Nemohou mu být ani uděleny trestné body. 

Musí cyklista sesednout z kola na označeném přechodu pro chodce?
Musí. Na přechod pro chodce smějí jen chodci. A těmi jsou i cyklisté vedoucí jízdní kolo. Takže přes zebru lze kolo převést, nikoliv však na něm jet.

Existuje nějaká městská vyhláška, která chování kolařů upřesňuje?
Neexistuje. Vždy je třeba se řídit příslušným zákonem či upřesňující prováděcí vyhláškou. Za tu se ovšem městská vyhláška nepovažuje. 

Je považována srážka cyklisty s chodcem na chodníku jako dopravní nehoda?
I srážka cyklisty s chodcem (nejen) na chodníku může být považována za dopravní nehodu. 

Jsou elektrokola a koloběžky na stejné úrovni jako klasická kola? A co bruslaři?
Jezdci na elektrokolech jsou zákonem o silničním provozu považováni za cyklisty. Stejně je tomu i u koloběžkářů. Ovšem bruslař už je chodcem.

Může dítě na kole samo na silnici, nebo je věkově limitováno?
Dítě mladší deseti let smí jezdit na kole na silnici jen pod dohledem osoby starší 15 let. Bez dohledu může jezdit jen po chodníku, cyklistické stezce a v pěší či obytné zóně.

Smí chodec na cyklostezku? Jsou pro jeho pohyb daná nějaká pravidla?
Po společné stezce pro chodce a cyklisty označené dopravní značkou Stezka pro chodce a cyklisty se samozřejmě chodci pohybovat mohou. Musí se chovat tak, aby neohrozili projíždějící cyklisty.

Po stezce pro chodce a cyklisty označené dopravní značkou Stezka pro chodce a cyklisty, na které je oddělen pruh pro chodce a pruh pro cyklisty, se může chodec pohybovat jen v pruhu určeném pro chodce. Pruh pro cyklisty může užít pouze při obcházení, vcházení a vycházení ze stezky pro chodce a cyklisty, přičemž nesmí ohrozit projíždějící cyklisty. 

Po stezce pro cyklisty se mohou pohybovat i některé osoby považované za chodce, a to v případě, že vedou jízdní kolo, pohybují se na lyžích, kolečkových bruslích nebo obdobném sportovním vybavení. 

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky cyklista, řidičský průkaz, cyklostezka, Roman Budský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijde cyklista o řidičský průkaz, když nadýchá? Ne, ale čeká ho tučná pokuta  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.