Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Čokoládové zmrzliny bez čokolády. Která zmrzlina ovládla spotřebitelský test?

 
úterý, 1. srpna 2017, 12:36

V létě si téměř každý rád pochutná na zmrzlině, mezi nejoblíbenější patří čokoládová. Spotřebitelský časopis dTest nakoupil v českých obchodech 16 různých čokoládových zmrzlin a nechal je prověřit v laboratoři. Odlišují se nejen použitým tukem, ale i chutí a obsahem kakaa. Překvapit může jak rychlost, s jakou některé zmrzliny tají, tak i fakt, že jiné netají vůbec. Skrytý poklad mezi nejlevnějšími nenajdete, ale dobrou zmrzlinu seženete i za rozumné peníze.

Pokud si myslíte, že čokoládová zmrzlina musí obsahovat čokoládu, pak jste na omylu. Podle vyhlášky může toto označení nést mražený krém obsahující alespoň 3 % kakaa. Přítomnost čokolády tedy není nutná, stačí samotné kakao. Pokud je zmrzlina označena jako „kakaová“, pak by v ní mělo být minimálně 1,5 % kakaa.

Výsledky laboratorních měření ukázaly, že testované vzorky většinou nešly moc daleko nad rámec minimálních požadavků vyhlášky. Problém s dodržením 3% vyhláškového limitu nebyl, nicméně Čokoládový dort prodávaný v řetězci Lidl se svými 2,7 % kakaa prošel jen po započtení nejistoty měření. „Zmrzlinám z Lidlu patřila jak poslední, tak první příčka v kakaovém klání. Vůbec nejvyšší hodnotu 10,1 % kakaa předvedl výrobek Noblissima Chocolat Noir prodávaný pod privátní značkou Lidlu Gelatelli. Desetiprocentní obsah kakaa byl v testu ojedinělý a tato zmrzlina se také stala celkovým vítězem testu. U ostatních vzorků se obsah kakaa nejčastěji pohyboval mezi 4 až 6 %,“ uvádí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Pro kvalitu zmrzliny má zásadní význam také množství a druh použitého tuku – ovlivňuje cenu i výslednou chuť, zejména její plnost. Na nejvyšší příčce kvalitativního žebříčku stojí smetanové zmrzliny, které musejí obsahovat alespoň 8 % mléčného tuku. O stupeň níže stojí mléčné mražené krémy. U těch se vyhláška spokojí s alespoň 2,5 % mléčného tuku a zároveň musejí obsahovat nejméně 6 % tukuprosté mléčné sušiny. Na posledním místě stojí zmrzliny s rostlinným tukem. Na ně klade vyhláška jediný požadavek, a tím je minimálně 5% obsah rostlinných tuků.

„Titul nejtučnější a nejsmetanovější zmrzliny si odnesla Dessert Menu Sao Tome Chocolate Ice Cream z řetězce Marks & Spencer. Laboratoř u ní zjistila celkovou tučnost 25,6 g/100 g, přičemž 23 g z toho představoval mléčný tuk. Tato zmrzlina si také vedla nejlépe při takzvaném meltdown testu neboli zkoušce odtávání, která zjišťuje, jak rychle mražený krém taje,“ říká Hana Hoffmannová a vysvětluje: „Správná zmrzlina by měla tát pomalu, aby si svou podobu zachovala i při delším pobytu v misce či poháru. Pro výrobce je to jedna z nejdůležitějších charakteristik a souvisí se strukturou mraženého krému, který si můžeme představit jako zmrzlou pěnu tvořenou tukem, cukrem, bílkovinami, ledovými krystaly a vzduchovými bublinkami. To, že zmrzlina po rozmrznutí taje a odkapává, znamená, že se původní pěna rozpadá a mění se na tekutinu. Zmiňovaná zmrzlina Marks & Spencer předvedla mimořádnou stabilitu, za 45 minut z ní neodtálo vůbec nic.“ Vůbec nejrychleji tála Fruitisimo Čerstvá zmrzlina čokoládová. Za tři čtvrtě hodiny z ní ubylo 80,7 % původního množství.

Mražený krém musí být hladký, bez velkých dutinek a větších ledových krystalků. Odborníci hodnotili i intenzitu smetanové a kakaové chuti, příjemnost vůně a celkový dojem. Nejlepší známky v senzorických zkouškách sesbíral výrobek Carte D‘Or Chocolate with Real Belgian Chocolate.

Dlouhá léta bylo zvykem prodávat zmrzlinu na litry. Velkou část objemu zmrzliny však tvoří takzvaný nášleh, tedy vzduch v pěně mraženého krému a neplatí tudíž přímá úměra mezi objemem a hmotností. Od prosince 2014 mají proto výrobci povinnost uvádět na mražených krémech údaj o gramáži. „Bohužel ani po pár letech od zavedení nového pravidla se s ním někteří výrobci ještě nesžili,” konstatuje Hoffmannová.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com
 


 

Kam dál?

Tak trochu jiná letní dovolená. Golfresort Monachus láká na přírodu,...

čtvrtek, 27. července 2017, 11:54

Výjimečný jihočeský golfový resort se nachází na samém pomezí s Rakouskem u malého městečka Nová Bystřice. Patří již...

Světový unikát? Podlaha brněnské vinotéky odkrývá téměř tisíc let...

pondělí, 24. července 2017, 12:17

Zbytky románské rotundy z 11. století, která patří k nejstarším středověkým památkám na území Brna, mohou obdivovat...

Fenomén únikových her. Zájem o ně v Brně stoupá

úterý, 18. července 2017, 14:29

Odhalování zločinu v prostředí vojenského velitelství, v bytě brněnského řezníka, psychiatrické léčebně či kanceláři...

SOUTĚŽ: Vášeň pod širým nebem! Festival Ibérica nabídne hvězdy...

úterý, 13. června 2017, 18:12

Festival iberoamerické kultury Ibérica opět roztančí a provoní Brno. Od 28. června do 4. července nabídne spontánní...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Piety za Gotta sledovaly miliony lidí, zvýšily zájem na internetu

Pietní akce k uctění památky zesnulého zpěváka Karla Gotta sledovaly v televizních přenosech miliony diváků. Smuteční rozloučení rovněž výrazně zvýšilo návštěvnost na internetu a internetového zpravodajství, a to až o čtvrtinu. Vyplývá to z informací televizních a internetových společností. Gott zemřel po těžké nemoci 1. října. Dnes se ve svatovítské katedrále konala zádušní mše, v pátek na pražském Žofíně smuteční rozloučení pro veřejnost.

Požárů následkem nevyčištěných komínů v ČR přibývá

Požárů následkem nevyčištěných komínů v Česku přibývá. Během poslední topné sezóny, tedy od října 2018 do konce března 2019, vyjížděli hasiči k více než tisícovce požárů komínů. Přes opakované varování ze strany kominíků i hasičů toto číslo dlouhodobě neklesá, naopak meziročně mírně roste. Vyplývá to ze statistik hasičů a pojišťoven.

Končící šéf TOP 09 Pospíšil se stal předsedou pražské organizace

Poslanec Evropského parlamentu a dosavadní předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se stal šéfem pražské organizace strany. Rozhodl o tom dnešní sněm organizace v hlavním městě. Pro jeho zvolení hlasovalo 73 z 99 delegátů, sdělila mluvčí TOP 09 Lenka Brandtová. Pospíšil už nebude na listopadovém volebním sněmu TOP 09 obhajovat post předsedy. Jako šéf pražské TOP 09 chce lépe koordinovat práci na magistrátu s aktivitami městských částí, kde má strana silné zastoupení, aby se straně víc dařilo prosazovat programové priority.