Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Podnik NOK NOK inspirovaly slavné filmové Pelíšky. Poctivá kuchyně z Čech, Moravy a Vídně se potkává v Brně

 
neděle, 26. března 2017, 20:19

V Zámečnické ulici na začátku února otevřela restaurace NOK NOK. Název podniku inspiroval slavný film Jana Hřebejka Pelíšky, kuchyni zase tradiční recepty, ve kterých se prolínají vlivy z Čech, Moravy i vídeňské gastronomie.

K jídlu se v NOK NOK točí tankový Pilsner Urquell. Podnik se stal osmi stým v Česku, který nejslavnější český ležák z tanku nabízí. A to přímo ze stěn restaurace, kde jsou tanky zavěšeny.

Scéna s Jindřiškou předčítající rozzuřenému Jiřímu Kodetovi o rozdílu mezi knedlíkem a "pravým vídeňským nokem", ale i anglické citoslovce pro klepání inspirovaly název brněnského podniku, který právě otevírá. Hosté NOK NOK si ale rozhodně nepochutnají jen na nocích. Šéfkuchař vaří tradiční kuchyni v moderním hávu. Domácí jsou i lokše a těstoviny. Masa a uzeniny dodává rodinná farma Němcových z Netína, své místní dodavatele NOK NOK pečlivě našel třeba i u sýrů.  

„Pracujeme výhradně s poctivými surovinami od místních dodavatelů a používáme tradiční recepty, které ale vždy doplníme moderním prvkem. To vše samozřejmě musí ve střední Evropě podtrhnout skvělé pivo, proto jsme se spojili s Plzeňským Prazdrojem. Pivo točíme z tanků zavěšených přímo v interiéru restaurace,“ shrnuje základy podniku Tomáš Pakosta, který NOK NOK otevřel společně s Milanem Pecinou a Martinem Plotěným.

Interiér restaurace navrhl architekt Jan Bouček, který zdi ozvláštnil citáty slavných osobností o jídle a pití. Nechybí tak výroky Wiliama Shakespeara, Karla Čapka. Tadeáše Hájka či například Sokrata. Interiér má také moderním koncept otevřené kuchyně „front cooking“. Kuchyně tak není ukrytá v zázemí restaurace, ale návštěvníci vidí z řady ze 130 míst kuchaři až pod ruce. „A kdo chce s kuchařem vést dialog nebo přímo ovlivňovat přípravu jídla „na míru“ podle vlastních požadavků, má k dispozici místa speciálně hned pod výdejním pultem u gastro stolu,“ dodává Pakosta. Na první pohled zaujme servis jídla, který má originální nápad – dobroty šéfkuchař servíruje na zmenšené dřevěné paletě z dubu.

Podávat se v NOK NOK budou tři typy menu. Pečlivě laděná „meníčka“ doplňuje nabídka speciální a také stálá. Na cenově přijatelném denním menu najdou hosté například líčka nebo koprovku. Speciální menu pasuje hlavně k pivu a zahrnuje například farmářské a sýrové palety pro více jedlíků servírované na dřevě. K tomu domácí pečivo. Na paletce se dobře vyjímají rovněž pečená žebra a další speciality ze stálé nabídky.

Perfektně pod dohledem jsou i pivní tanky naplněné Pilsner Urquell.   „Našim hostům jsme chtěli přiblížit cestu plzeňského ležáku na jejich stůl, proto je na jedné ze stěn restaurace detailně rozkreslený postup výroby piva. Poslední fázi - cestu z tanku přes výčep až na stůl - pak hosté vidí doslova na vlastní oči,“ vysvětluje Pakosta.

NOK NOK dalším brněnským projektem trojice spoluzakladatelů, prvním byl před dvaceti roky restaurant Valoria, který otevřel se svými společníky Milanem Pecinou a Martinem Plotěným. Valoria dnes patří k nejlepším brněnským restauracím a pravidelně se umisťuje na špičce nezávislých hodnocení včetně Maurerova gastronomického průvodce. Značka Valoria zároveň zastřešuje exkluzivní cateringové a produkční služby, na kterých stojí třeba Ples jako Brno, který je považovaný za vrchol brněnské plesové sezony.

A v případě NOK NOK mají Pakosta s Pecinou a Plotěným ambici být opět na špici mezi stylovými brněnskými hospodami. Připouštějí ale, že to v Brně už dávno není tak jednoduché. „Brno je dnes po gastronomické stránce jedním z nejprogresivnějších měst nejen v České republice, ale i v kontextu střední Evropy. Na jedné straně jsou tu extrémně kvalitní restaurace, na druhé straně řada podniků z této gastronomické módy těží. Pravda je, že hosté těch opravdu dobrých brněnských restaurací - a nezáleží na jejich konceptu nebo cílové skupině - jsou dnes extrémně nároční a pokud někdo v kvalitě poleví, velmi rychle to odhalí,“ uzavřel Pakosta.

O NOK NOK

Podnik sídlící v brněnské ulici Zámečnická jen pár kroků od náměstí Svobody. V Brně se vždy scházelo a prolínalo to nejlepší z Čech, Moravy a Vídně. A s touto myšlenkou - okořeněnou nápaditostí - v NOK NOK vaří.


SOUTĚŽ

Vyhrajte celovečerní útratu v NOK NOK zdarma pro vás i vaše přátele v hodnotě 3 tisíce korun! Co pro to udělat?

Pošlete fotku vlastnoručně připraveného pokrmu pro dvě a více osob na email soutez@brnenskadrbna.cz do středy 29.3. do 15 hodin odpoledne. Poté poběží na facebookové stránce Brněnské Drbny soutěž. Fotka, která bude mít v pondělí 3. 4. 2017 o půlnoci nejvíce lajků, vyhrává! 

Vítěz musí být zároveň fanouškem facebookových stránek Brněnské Drbny a restaurace NOK NOK.

*Soutěž není žádným způsobem sponzorována, podporována ani spravována společností Facebook a nijak s ní nesouvisí.

PR text
 


 

Kam dál?

Šlechtová: Praha a Brno mohou mít nový územní plán do roku 2020....

neděle, 26. března 2017, 18:57

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) věří, že Praha i Brno mohou stihnout vypracovat nový územní plán...

Nejlepší výčepní v republice je z Brna

neděle, 26. března 2017, 18:35

Nejlepším výčepním piva Radegast je pro rok 2017 Dalibor Charvát z brněnské restaurace Tusto, který ovládl finále...

Dobrovolníci uklízejí toky na Moravě, zapojí se jich asi dva tisíce

neděle, 26. března 2017, 13:52

Dobrovolníci začali o víkendu uklízet břehy řek a potoků na Moravě. Do akce, kterou čtvrtým rokem organizuje Povodí...

Čím dál více žen nosí novorozence v šátku či nosítku

sobota, 25. března 2017, 20:20

Stále více žen nosí své novorozené děti v šátku či nosítku. Přesto však drtivá většina žen, obzvláště prvorodiček, má...

 

Komentáře

Romana Staňová

chtěla bych se zeptat,zda-li jsou už někde soutěžní fotografie,děkuji

pondělí, 27. března 2017, 17:06
 
 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Donald Trump teď platí státní recepce ze svého. Americká rozpočtová nouze se týká i ambasády v Česku

„Máme tu pizzy, 300 hamburgerů, hranolky, hodně, hodně hranolek! Všechno naše nejoblíbenější jídlo,” rozplýval se americký prezident před vítězi americké Národní studentské fotbalové ligy, které pozval na recepci do Bílého domu. Protože kuchaři museli kvůli rozpočtové nouzi na neplacenou dovolenou, “vaří” si teď Donald Trump sám.

Kvalita života v Brně je vyšší než v New Yorku, Praze nebo Londýně

Jak se žije v Brně? Lépe než v New Yorku nebo Londýně. Přesto si moravská metropole oproti předchozím letům v porovnání s jinými městy světa výrazně pohoršila. Žebříček měst s nejlepším prostředím životu vydává každoročně server Numbeo, který sbírá data od uživatelů a porovnává je u 226 měst světa. Brno letos skončilo na 89. místě, Praha na 97.

Fakulta umění a architektury hledá děkana. Na post se hlásí i Osamu Okamura

Už příští čtvrtek zvolí akademický senát fakulty umění a architektury liberecké Technické univerzity nového děkana. Vybírat se bude ze dvou jmen - Jana Stolína, který na fakultě působí dvacet let a Osamu Okamury, který přednáší například na pražské vysoké škole ARCHIP.