Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podnik NOK NOK inspirovaly slavné filmové Pelíšky. Poctivá kuchyně z Čech, Moravy a Vídně se potkává v Brně

 
neděle, 26. března 2017, 20:19

V Zámečnické ulici na začátku února otevřela restaurace NOK NOK. Název podniku inspiroval slavný film Jana Hřebejka Pelíšky, kuchyni zase tradiční recepty, ve kterých se prolínají vlivy z Čech, Moravy i vídeňské gastronomie.

K jídlu se v NOK NOK točí tankový Pilsner Urquell. Podnik se stal osmi stým v Česku, který nejslavnější český ležák z tanku nabízí. A to přímo ze stěn restaurace, kde jsou tanky zavěšeny.

Scéna s Jindřiškou předčítající rozzuřenému Jiřímu Kodetovi o rozdílu mezi knedlíkem a "pravým vídeňským nokem", ale i anglické citoslovce pro klepání inspirovaly název brněnského podniku, který právě otevírá. Hosté NOK NOK si ale rozhodně nepochutnají jen na nocích. Šéfkuchař vaří tradiční kuchyni v moderním hávu. Domácí jsou i lokše a těstoviny. Masa a uzeniny dodává rodinná farma Němcových z Netína, své místní dodavatele NOK NOK pečlivě našel třeba i u sýrů.  

„Pracujeme výhradně s poctivými surovinami od místních dodavatelů a používáme tradiční recepty, které ale vždy doplníme moderním prvkem. To vše samozřejmě musí ve střední Evropě podtrhnout skvělé pivo, proto jsme se spojili s Plzeňským Prazdrojem. Pivo točíme z tanků zavěšených přímo v interiéru restaurace,“ shrnuje základy podniku Tomáš Pakosta, který NOK NOK otevřel společně s Milanem Pecinou a Martinem Plotěným.

Interiér restaurace navrhl architekt Jan Bouček, který zdi ozvláštnil citáty slavných osobností o jídle a pití. Nechybí tak výroky Wiliama Shakespeara, Karla Čapka. Tadeáše Hájka či například Sokrata. Interiér má také moderním koncept otevřené kuchyně „front cooking“. Kuchyně tak není ukrytá v zázemí restaurace, ale návštěvníci vidí z řady ze 130 míst kuchaři až pod ruce. „A kdo chce s kuchařem vést dialog nebo přímo ovlivňovat přípravu jídla „na míru“ podle vlastních požadavků, má k dispozici místa speciálně hned pod výdejním pultem u gastro stolu,“ dodává Pakosta. Na první pohled zaujme servis jídla, který má originální nápad – dobroty šéfkuchař servíruje na zmenšené dřevěné paletě z dubu.

Podávat se v NOK NOK budou tři typy menu. Pečlivě laděná „meníčka“ doplňuje nabídka speciální a také stálá. Na cenově přijatelném denním menu najdou hosté například líčka nebo koprovku. Speciální menu pasuje hlavně k pivu a zahrnuje například farmářské a sýrové palety pro více jedlíků servírované na dřevě. K tomu domácí pečivo. Na paletce se dobře vyjímají rovněž pečená žebra a další speciality ze stálé nabídky.

Perfektně pod dohledem jsou i pivní tanky naplněné Pilsner Urquell.   „Našim hostům jsme chtěli přiblížit cestu plzeňského ležáku na jejich stůl, proto je na jedné ze stěn restaurace detailně rozkreslený postup výroby piva. Poslední fázi - cestu z tanku přes výčep až na stůl - pak hosté vidí doslova na vlastní oči,“ vysvětluje Pakosta.

NOK NOK dalším brněnským projektem trojice spoluzakladatelů, prvním byl před dvaceti roky restaurant Valoria, který otevřel se svými společníky Milanem Pecinou a Martinem Plotěným. Valoria dnes patří k nejlepším brněnským restauracím a pravidelně se umisťuje na špičce nezávislých hodnocení včetně Maurerova gastronomického průvodce. Značka Valoria zároveň zastřešuje exkluzivní cateringové a produkční služby, na kterých stojí třeba Ples jako Brno, který je považovaný za vrchol brněnské plesové sezony.

A v případě NOK NOK mají Pakosta s Pecinou a Plotěným ambici být opět na špici mezi stylovými brněnskými hospodami. Připouštějí ale, že to v Brně už dávno není tak jednoduché. „Brno je dnes po gastronomické stránce jedním z nejprogresivnějších měst nejen v České republice, ale i v kontextu střední Evropy. Na jedné straně jsou tu extrémně kvalitní restaurace, na druhé straně řada podniků z této gastronomické módy těží. Pravda je, že hosté těch opravdu dobrých brněnských restaurací - a nezáleží na jejich konceptu nebo cílové skupině - jsou dnes extrémně nároční a pokud někdo v kvalitě poleví, velmi rychle to odhalí,“ uzavřel Pakosta.

O NOK NOK

Podnik sídlící v brněnské ulici Zámečnická jen pár kroků od náměstí Svobody. V Brně se vždy scházelo a prolínalo to nejlepší z Čech, Moravy a Vídně. A s touto myšlenkou - okořeněnou nápaditostí - v NOK NOK vaří.


SOUTĚŽ

Vyhrajte celovečerní útratu v NOK NOK zdarma pro vás i vaše přátele v hodnotě 3 tisíce korun! Co pro to udělat?

Pošlete fotku vlastnoručně připraveného pokrmu pro dvě a více osob na email soutez@brnenskadrbna.cz do středy 29.3. do 15 hodin odpoledne. Poté poběží na facebookové stránce Brněnské Drbny soutěž. Fotka, která bude mít v pondělí 3. 4. 2017 o půlnoci nejvíce lajků, vyhrává! 

Vítěz musí být zároveň fanouškem facebookových stránek Brněnské Drbny a restaurace NOK NOK.

*Soutěž není žádným způsobem sponzorována, podporována ani spravována společností Facebook a nijak s ní nesouvisí.

 


 

Kam dál?

Jaro v pohodě, po krk ve vodě. A nejlépe v Aqualandu Moravia

pondělí, 20. března 2017, 15:38

Za cenu jedné vstupenky si mohou tobogány v Aqualandu Moravia nyní užít až 3 osoby. Akční nabídka platí pro rodiny s...

VIDEO: Kam za dětskou zábavou aneb Brno očima dítěte

neděle, 4. září 2016, 10:55

Kam vyrazit s dětmi je asi jedna z nejčastěji vyhledávaných frází u každého většího města a nejinak je tomu i v Brně....

VIDEO: Víte, jak se zachovat při dopravní nehodě? Nejen zranění jsou...

čtvrtek, 7. července 2016, 11:48

V loňském roce se na našich silnicích stalo denně v průměru na 250 dopravních nehod, ke kterým vyjížděla Policie České...

Kam na dobroty v Brně?

čtvrtek, 19. května 2016, 14:26

Titulek článku asi mluví jasně, že? Máte rádi dobrůtky? Myslím tím hlavně ty sladké…:) Já věřím, že ANO – teda hlavně...

 

Komentáře

Romana Staňová

chtěla bych se zeptat,zda-li jsou už někde soutěžní fotografie,děkuji

pondělí, 27. března 2017, 17:06
 
 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Pěkná filmová role je malý zázrak, říká před sedmdesátkou Polívka

Herec Boleslav Polívka má pořád nápadů dost a je připraven natočit ještě několik televizních manéží. Polívka, který 31. července oslaví 70. narozeniny, na otázky odpověděl, že krásná filmová role je malý zázrak, vlastní divadlo dává herci nezávislost a mezi Brnem a Prahou by měl být "vyrovnaný a usměvavý vztah".

Kremlík: Nový mýtný systém vynese okolo 12 miliard korun ročně

Stát chce v rámci nového mýtného systému vybrat okolo 12 miliard korun ročně, z toho 1,5 miliardy na nově zpoplatněných silnicích první třídy. Náklady na provoz budou méně než desetina ročního výnosu. Na briefingu to řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). V roce 2018 zaplatily kamiony v Česku na mýtu rekordních 10,8 miliardy korun, což bylo meziročně skoro o čtyři procenta více. V prvním pololetí letošního roku stát vybral na mýtu 5,5 miliardy korun, což je o 2,6 procenta víc než za stejné období loni.

Objem sázek v ČR byl loni proti roku 2000 více než čtyřnásobný

Objem sázek v Česku byl loni proti roku 2000 více než čtyřnásobný. Zatímco loni dosáhl 249,5 miliardy korun, v roce 2000 to bylo 60,5 miliardy. Vyplývá to z údajů Generálního finančního ředitelství. Nejvíce připadá dlouhodobě na automaty (loni 58 procent), v poslední době roste podíl kurzových sázek (loni 28 procent). Nejvyšší výhra v Česku padla v roce 2015 v Eurojackpotu, sázející vyhrál v přepočtu 2,466 miliardy korun. Před sto lety se uskutečnil první tah Československé třídní loterie.