Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podnik NOK NOK inspirovaly slavné filmové Pelíšky. Poctivá kuchyně z Čech, Moravy a Vídně se potkává v Brně

PR článek

V Zámečnické ulici na začátku února otevřela restaurace NOK NOK. Název podniku inspiroval slavný film Jana Hřebejka Pelíšky, kuchyni zase tradiční recepty, ve kterých se prolínají vlivy z Čech, Moravy i vídeňské gastronomie.

K jídlu se v NOK NOK točí tankový Pilsner Urquell. Podnik se stal osmi stým v Česku, který nejslavnější český ležák z tanku nabízí. A to přímo ze stěn restaurace, kde jsou tanky zavěšeny.

Scéna s Jindřiškou předčítající rozzuřenému Jiřímu Kodetovi o rozdílu mezi knedlíkem a "pravým vídeňským nokem", ale i anglické citoslovce pro klepání inspirovaly název brněnského podniku, který právě otevírá. Hosté NOK NOK si ale rozhodně nepochutnají jen na nocích. Šéfkuchař vaří tradiční kuchyni v moderním hávu. Domácí jsou i lokše a těstoviny. Masa a uzeniny dodává rodinná farma Němcových z Netína, své místní dodavatele NOK NOK pečlivě našel třeba i u sýrů.  

„Pracujeme výhradně s poctivými surovinami od místních dodavatelů a používáme tradiční recepty, které ale vždy doplníme moderním prvkem. To vše samozřejmě musí ve střední Evropě podtrhnout skvělé pivo, proto jsme se spojili s Plzeňským Prazdrojem. Pivo točíme z tanků zavěšených přímo v interiéru restaurace,“ shrnuje základy podniku Tomáš Pakosta, který NOK NOK otevřel společně s Milanem Pecinou a Martinem Plotěným.

Interiér restaurace navrhl architekt Jan Bouček, který zdi ozvláštnil citáty slavných osobností o jídle a pití. Nechybí tak výroky Wiliama Shakespeara, Karla Čapka. Tadeáše Hájka či například Sokrata. Interiér má také moderním koncept otevřené kuchyně „front cooking“. Kuchyně tak není ukrytá v zázemí restaurace, ale návštěvníci vidí z řady ze 130 míst kuchaři až pod ruce. „A kdo chce s kuchařem vést dialog nebo přímo ovlivňovat přípravu jídla „na míru“ podle vlastních požadavků, má k dispozici místa speciálně hned pod výdejním pultem u gastro stolu,“ dodává Pakosta. Na první pohled zaujme servis jídla, který má originální nápad – dobroty šéfkuchař servíruje na zmenšené dřevěné paletě z dubu.

Podávat se v NOK NOK budou tři typy menu. Pečlivě laděná „meníčka“ doplňuje nabídka speciální a také stálá. Na cenově přijatelném denním menu najdou hosté například líčka nebo koprovku. Speciální menu pasuje hlavně k pivu a zahrnuje například farmářské a sýrové palety pro více jedlíků servírované na dřevě. K tomu domácí pečivo. Na paletce se dobře vyjímají rovněž pečená žebra a další speciality ze stálé nabídky.

Perfektně pod dohledem jsou i pivní tanky naplněné Pilsner Urquell.   „Našim hostům jsme chtěli přiblížit cestu plzeňského ležáku na jejich stůl, proto je na jedné ze stěn restaurace detailně rozkreslený postup výroby piva. Poslední fázi - cestu z tanku přes výčep až na stůl - pak hosté vidí doslova na vlastní oči,“ vysvětluje Pakosta.

NOK NOK dalším brněnským projektem trojice spoluzakladatelů, prvním byl před dvaceti roky restaurant Valoria, který otevřel se svými společníky Milanem Pecinou a Martinem Plotěným. Valoria dnes patří k nejlepším brněnským restauracím a pravidelně se umisťuje na špičce nezávislých hodnocení včetně Maurerova gastronomického průvodce. Značka Valoria zároveň zastřešuje exkluzivní cateringové a produkční služby, na kterých stojí třeba Ples jako Brno, který je považovaný za vrchol brněnské plesové sezony.

A v případě NOK NOK mají Pakosta s Pecinou a Plotěným ambici být opět na špici mezi stylovými brněnskými hospodami. Připouštějí ale, že to v Brně už dávno není tak jednoduché. „Brno je dnes po gastronomické stránce jedním z nejprogresivnějších měst nejen v České republice, ale i v kontextu střední Evropy. Na jedné straně jsou tu extrémně kvalitní restaurace, na druhé straně řada podniků z této gastronomické módy těží. Pravda je, že hosté těch opravdu dobrých brněnských restaurací - a nezáleží na jejich konceptu nebo cílové skupině - jsou dnes extrémně nároční a pokud někdo v kvalitě poleví, velmi rychle to odhalí,“ uzavřel Pakosta.

O NOK NOK

Podnik sídlící v brněnské ulici Zámečnická jen pár kroků od náměstí Svobody. V Brně se vždy scházelo a prolínalo to nejlepší z Čech, Moravy a Vídně. A s touto myšlenkou - okořeněnou nápaditostí - v NOK NOK vaří.


SOUTĚŽ

Vyhrajte celovečerní útratu v NOK NOK zdarma pro vás i vaše přátele v hodnotě 3 tisíce korun! Co pro to udělat?

Pošlete fotku vlastnoručně připraveného pokrmu pro dvě a více osob na email soutez@brnenskadrbna.cz do středy 29.3. do 15 hodin odpoledne. Poté poběží na facebookové stránce Brněnské Drbny soutěž. Fotka, která bude mít v pondělí 3. 4. 2017 o půlnoci nejvíce lajků, vyhrává! 

Vítěz musí být zároveň fanouškem facebookových stránek Brněnské Drbny a restaurace NOK NOK.

*Soutěž není žádným způsobem sponzorována, podporována ani spravována společností Facebook a nijak s ní nesouvisí.

Štítky restaurace, Česko, Brno, Morava, Pelíšky, Vídeň, Jan Hřebejk, Plzeňský Prazdroj, a. s., knedlík, těstoviny, recept, uzenina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romana Staňová

chtěla bych se zeptat,zda-li jsou už někde soutěžní fotografie,děkuji

Pondělí, 27. března 2017, 17:06Odpovědět

Podnik NOK NOK inspirovaly slavné filmové Pelíšky. Poctivá kuchyně z Čech, Moravy a Vídně se potkává v Brně  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.