Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak řešit odpadní vody v rodinném domě?

PR článek

Ať už řešíte odpadní systém doma nebo na chalupě, máte vždy více možností. Pamatujte jen, že se musíte vždy řídit zákony a u septiku vždy zažádat o povolení na úřadě.

Zajistěte si septik

Septik je vodní nádrž, kam se hromadí odpadní vody, které se rovnou zbavují kalu a nečistot. Je vodním dílem, a proto se na něj vztahuje vodní zákon č. 254/2001 Sb. Jeho běžné zřízení a vypouštění už není možné tak jako dřív. Od roku 2008 se nesmí odpadní voda vypouštět volně do odtoků ani do půdy. Proto si musíte zažádat o povolení k vypouštění odpadních vod, ale také o stavební povolení k jeho vybudování. Je ideálním řešením jak k trvale obývanému domu, tak na rekreační objekt.

K septiku vyřešte biomechaniku nebo filtr

Můžete si zajistit septik pouze s biomechanickým čištěním či zemním filtrem. Biomechanické přečištění nabízí vícekomorový septik. V něm se voda postupně přelévá z jedné komory do další, zatímco v té předešlé dochází k částečnému rozkladu nečistot. Zbylé nečistoty vyváží fekální vůz.

Vhodným řešením je také pískový filtr, který vodu dočišťuje, a vy ji pak můžete dále využít – například k zalévání zahrady. K osazení filtru je nutné mít také stavební povolení. Pamatujte ale, že voda nesmí vniknout do podzemních vod ani volně do kanalizace.

Když chcete bezodtokovou žumpu

Jímka neboli žumpa funguje jako nádrž ke shromažďování odpadních vod, které se pak vyváží fekálním vozem. Záleží vždy na tom, kolik lidí produkuje v daném objektu odpad a za jakou dobu. Je ideální hlavně tam, kde byste měli problém se získáním povolení k vypouštění vod, ale i tam, kde není žádné napojení na veřejnou kanalizaci. Její údržba může být dražší než u septiku, naopak náklady na pořízení mohou být nižší finančně i časově. Jímka není vodním dílem, povolení k jejímu zřízení proto získáte u stavebního úřadu. U staveb do 300 m2 navíc neřešíte povolení, ale stačí vyřídit ohlášení, které je bezplatné. Žádost o povolení jímky ale můžete podat naráz i se stavbou domu nebo rekonstrukce.

Když řešíte domovní čističku odpadních vod

Pokud se vám nelíbí ani jedna ze dvou zmíněných možností, vyberte tu třetí. Domovní čistička odpadních vod je určena k biologicko-mechanickému čištění splaškových vod z rodinných domů, ale i chat. Fungují v ní tři procesy čištění, které dokážou vodu vyčistit tak, že ji lze znovu využít jako užitkovou vodu v domácnostech. Jde o levnou, ale také účinnou a ekologickou likvidaci odpadních vod.

Ať už řešíte kteroukoliv ze tří variant, mějte na paměti jednu důležitou věc. Pokud byste chtěli vypouštět vodu pryč do toků či půdy, musíte si zajistit povolení vodoprávního úřadu.

Štítky odpadní voda, septik

Jak řešit odpadní vody v rodinném domě?  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.