Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

7 tipů, jak si najít práci po škole #absolvent

PR článek

Dva roky praxe, titul v oboru, doporučení z předchozí práce. Typické požadavky na uchazeče snad o jakékoliv zaměstnání. Pro čerstvého absolventa střední či vysoké školy, který má své první profesní zkušenosti teprve před sebou, tak není hledání práce žádný med. Jak teda najít práci po maturitě či státnicích? Existují způsoby, jak své šance na uplatnění zvýšit v podstatě okamžitě.

Léto je nejen obdobím prázdnin, ale pro některé dokonce obdobím posledních prázdnin v životě. Mnozí z absolventů, kteří v uplynulých měsících dokončili školu, si totiž užívá poslední volné dny předtím, než nastoupí do pracovního procesu a začne jim „dospělácký“ život. Právě teď, když koupaliště a festivaly prokládají rozesíláním životopisů a obíháním pracovních pohovorů, u mnohých poprvé nastává chvíle bilancování: Jak mi vlastně roky studia pomohly uplatnit se na trhu práce?

Více než tisícovka středních škol vypustí ročně do světa desetitisíce čerstvých maturantů. Ještě víc jich vyjde z vysokých škol. Všechny je čeká společný scénář – velký krok do „dospělého života“ ve formě prvního zaměstnání. Jak tohle martyrium zvládnout a uspět na trhu práce i bez obsáhlého životopisu a letitých pracovních zkušeností? Čerstvým absolventům radí zkušená konzultantka Barbora Jakešová ze společnosti Trenkwalder.


1. Na nic nečekejte

I pokud si chcete užít poslední prázdniny a do práce nastoupit až v září, s hledáním práce začněte co nejdříve. Uvědomte si, že tisíce dalších absolventů se budou ucházet o zaměstnání ve stejném termínu jako vy. A i když ze všech stran slyšíte, že firmám chybí kandidáti a o zaměstnance se perou, jde většinou buď o vysoce kvalifikované pozice, nebo naopak o místa, která se špatně obsazují z důvodu vysoké náročnosti nebo špatného finančního ohodnocení. A po těch zřejmě netoužíte...

2. Vyšperkujte životopis

Zdá se vám, že do něj vlastně není co napsat? Zavzpomínejte na všechny své brigády, dobrovolné aktivity a školní nebo volnočasové projekty a vyberte z nich ty, které by se v životopise mohly vyjímat. Strohý název pozice obohaťte o krátký popis a zamyslete se, jaké zkušenosti, který zaměstnavatel ocení. Každý odeslaný životopis ušijte na míru dané pozici. A co vám chybí v CV, dožeňte v poutavém motivačním či průvodním dopise.

3. Nechejte hledat agenta

S tím, že vás čekají hodiny strávené na inzertních portálech, už asi tak nějak počítáte. Většina pracovních serverů však nabízí také možnost založit si „Agenta“, který hlídá nabídku pracovních pozic dle kritérií, které si sami zvolíte. Takže když se taková nabídka práce objeví, víte o ní mezi prvními.

4. Vystavte se na sítích

Další z užitečných služeb inzertních portálů, které byste měli využít – vystavte životopis, zadejte podmínky, za nichž byste si s novým šéfem podali ruce, a zaměstnavatelé si vás najdou sami. Ať už se rozhlížíte v jakémkoliv oboru, založte si také profil na profesní sociální síti LinkedIn, kde si vás také může vyhlédnout potencionální šéf. Na Facebooku zase najdete spoustu skupin, kde se navzájem hledají pracovníci a zaměstnavatelé podle oborů.

5. Obraťte se na personálku

Personální agentury vám pomůžou s celou řadou problémů, na které při hledání práce narazíte. Pomůžou vám napsat pořádné CV a motivační dopis, připraví vás na pohovor a hlavně vás dokážou propojit s firmami, které zrovna hledají kandidáta, jako jste vy. Mladí lidé to mají v studentských městech jako je Brno ještě jednodušší - pobočka Trenkwalder navíc sídlí v širším centru v blízkosti univerzit. Odskočit si po škole za novou prací je někdy jednodušší, než člověk čeká.

A pozor! Za to, že vám personálka najde práci, byste neměli platit vy, ale váš nový zaměstnavatel! Dejte si proto pozor na pochybné zprostředkovatele práce, kteří z vás budou tahat nesmyslné poplatky a odměny.

6. Dejte o sobě vysněnému zaměstnavateli vědět

Místo toho, abyste jen pasivně reagovali na nabídky práce, nabídněte se sami. Sestavte si seznam firem, v nichž byste rádi pracovali, a oslovte je. Nezapomeňte jim vytvořit CV na míru a více než kdy jindy zapracujte na motivačním dopise! Tenhle zaměstnavatel vás nehledá, proto mu musíte přesvědčivě vysvětlit, proč vás potřebuje a měl by vám dát šanci. Z dopisu by mělo být patrné, že se o firmu zajímáte, víte, jak byste se v ní mohli uplatnit, a jaké důvody vás vedly k tomu právě tuto firmu oslovit. Nebojte se být upřímní, formální dopis pravděpodobně nikoho nezaujme.

7. Každá zkušenost se počítá

Pokud hledáte už delší dobu, ale stále bez výsledku, nestyďte se snížit své nároky. Vezměte i práci, která je méně atraktivní nebo hůře placená, ale hlavně nemarněte svůj čas doma příliš dlouho. Možná nenastoupíte hned napoprvé na místo, které splňuje všechny vaše představy, ale alespoň se vymaníte ze škatulky „zelenáče“ a získáte konečně praxi, která vám otevře spoustu dalších dveří.

Štítky absolventi, Trenkwalder, vysokoškoláci, biografie, povolání, motivační dopis, LinkedIn, Facebook, Brno

7 tipů, jak si najít práci po škole #absolvent  |  Radilka  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.