Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč na spoustu způsobů... to je quiche

 
neděle, 17. března 2019, 11:31

Snad nejslavnější slaný koláč, původem z Francie, se jmenuje Quiche lorraine, po našem „Lotrinský kyš“. Jedná se o koláč z křehkého těsta se šunkou a smetanou, který můžete jíst teplý i studený.

My quiche připravujeme doma rádi, já ho zbožňuju teplý a můj muž si naopak radši počká, až vychladne, chutný je každopádně tak jako tak a vždycky mizí rychlostí blesku. Dá se naplnit spoustou různých věcí, které máte rádi, důležité je dodržet základní postup. Těsto na quiche je vždy stejné – klasické křehké, pořádně vychlazené a odpočaté v ledničce. Můžete si je připravit doma dle postupu níže, nebo je tu varianta pro lenochy – nákup hotového křehkého těsta v supermarketu. 

Na těsto budete potřebovat:
180 g hladké mouky
80 g másla
cca 2 lžíce studené vody
lžičku soli

Máslo rozsekejte na malé kousky, přidejte k mouce s vodou a rukama co nejrychleji vypracujte hladké těsto, které následně zabalte do folie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do ledničky. Následně vyválejte na tenko a vložte do nevymazané koláčové formy a po obvodu zarovnejte nožem. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte alobal a na něj nasypte fazole na zatížení (ať se vám nevyboulí) a dejte ho na cca 15 minut péct do trouby vyhřáté na 190 °C. 

Mezitím si připravte náplň.
3 vejce
200 g smetany ke šlehání (minimálně 31 % tuku by měla mít)
už jen trochu soli do vajec
pepř
špetka muškátového květu
50g jemně nastrouhaného čedaru nebo goudy
50g nastrouhaného ementálu
Na quiche se šunkou a žampiony budete potřebovat navíc:
balíček šunky
1 cibuli
dle chuti tymián nebo rozmarýn
2 hrsti žampionů

 

Vejce smíchejte se smetanou, osolte, opepřete, strouhněte ke směsi trošku muškátového oříšku a přidejte sýr. Na zpola upečené těsto navrstvěte opečenou cibuli se šunkou a žampiony na tenké plátky, zalijte směsí smetany a sýrů a dejte péct do trouby. Teplotu snižte na 175 °C a pečte cca 45-50 minut. Jak už jsem psala výš, quiche můžete podávat teplý i studený. 

Druhou variantou je quiche s uzeným lososem a listovým špenátem.

Těsto a náplň z vajíček, sýrů a smetany si připravte stejně jako v první variantě. Na těsto navrstvěte uzeného lososa, spařený špenát. Zalijte směsí smetany, vajíček a sýrů a dejte péci na 175 °C na cca 45-50 minut.

Vege?

Máte-li raději variantu vegetariánskou, doporučuji quiche s brokolicí, kterou si předtím uvaříte a žampiony nebo třeba s cuketou a špenátem. Vždycky přihoďte také čerstvé nebo klidně sušené bylinky, které dodají jídlu další skvělou chuť! 

Napsal(a) Drbna foodblogerka
 


 

Kam dál?

Servisní technologické centrum Edwards hledá nové zaměstnance, zájem...

čtvrtek, 14. března 2019, 16:30

Vyrobili ji v roce 1968 ve Velké Británii, pak putovala do oblasti Blízkého východu, aby tam v jedné potravinářské...

DRBNA VAŘÍ: Mexické kuřecí fajitas se žlutým melounem

neděle, 20. ledna 2019, 07:00

Mám ráda jídla, která u stolu lidi sbližují. Možná si teď představujete romantiku typu Lady a Trump, jednoho dlooouhého...

Jízda za mlhy je nepříjemná, může však být bezpečná

čtvrtek, 18. října 2018, 10:28

Jízda za mlhy je nebezpečná. Výrazně klesá viditelnost. Mlha navíc zkresluje vnímání rychlosti, jakou se vozidlo...

Deset rad, jak houbám prodloužit život

sobota, 15. září 2018, 10:12

Houbařská sezóna je v plném proudu, houbaři se z lesů vracejí s plnými košíky. Nejobvyklejším způsobem zužitkování...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

VIZUALIZACE: Brněnští senioři se v Domově Kosmonautů mohou těšit na novou terasu a komunitní sál

Senioři v Domově Kosmonautů ve Starém Lískovci se mohou těšit na nové prostory. Město schválilo projekt dvoupatrové přístavby s komunitním sálem, pobytovou terasou i kancelářskými prostory za bezmála 50 milionů korun. Do konce roku by měl být hotový projekt.

V Liberci se chystá natáčení seriálu s Kylem MacLachlanem a Sofií Helin. Hledá se kompars

Produkční společnost Cinenord Company připravuje seriál Atlantic Crossing. Příběh norské korunní princezny Marty Švédské během druhé světové války se bude natáčet už příští týden v Liberci. A hledají se komparsisté.

Češka zadržená s heroinem dostala v Pákistánu trest přes osm let

Pákistánský soud poslal na osm let a osm měsíců do vězení Češku zadrženou loni v lednu na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Informovala o tom dnes pákistánská televize Geo. Češka dostala kromě trestu odnětí svobody také pokutu ve výši 113 tisíc pákistánských rupií (asi 18 200 korun).