Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená, i když nikam nejedete

 
sobota, 25. srpna 2018, 07:00

Pusťte si do života nové chutě a udělejte si doma takovou malou dovolenou doplněnou o trochu Středozemí. Nakrájená čerstvá bagetka, grilované maso, k němu nějaký dobrý dip, salát a sklenička vychlazeného bílého vína. To je pro mě představa ideální letní večeře, ať už z grilu nebo připravené doma.

Dnes vám dám tip na dip, který je hrozně lehký a při pár obměnách uspokojí chutě každého. Základem je kvalitní bílý jogurt a čerstvé bylinky. Kamarádka Marťa dělá božský dip s čerstvým libečkem, u ní jsem ho ochutnala poprvé. U nás doma se chytil s pažitkou, petrželkou nebo třeba mátou a mít k dispozici libeček, věřím, že by uspěl také. Klidně bylinky kombinujte, přidejte kopr, nasekejte chilli, prostě cokoli, co máte rádi a na co máte chuť.

Na dip potřebujete
Kvalitní bílý jogurt
Bylinky dle své chuti
Sůl
Pepř
Olivový olej
Můžete a nemusíte doplnit o citronovou šťávu

Do jogurtu toho nebude moc potřeba, jak je poznat z počtu ingrediencí výše. Stačí vám sůl, pepř a troška olivového oleje na zjemnění, chcete-li, přidejte trošku šťávy vymačkané z citronu (jen malinko, ať nemáte dip moc kyselý). Bylinek tam nasekejte spoustu a dejte chladit, chutě se po chvíli v ledničce úžasně propojí a máte skvělou alternativu ke kupovaným prefabrikovaným omáčkám, ve kterých je víc prášku než v celé lékárně.

A co k dipům?

Jedno z oblíbených jídel, které se k dipům báječně hodí, chystá u nás doma chystá hlavně můj muž a jsou to řecké bifteki. Kdo neznáte mleté grilované hovězí plněné fetou, dochucené o svěží chuť citronové kůry, petrželky a čerstvé máty, rozhodně čtěte dál!

Na bifteki budete potřebovat:
500 gramů mletého hovězího masa (nejlépe hovězí přední)
balíček sýra feta
2 plátky toustového chleba bez kůrky
čerstvou mátu
hladkolistou petržel
oregano (klidně sušené)
citron
menší červenou cibuli
sůl
pepř
olivový olej
1 vejce
cca 80 ml vody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fetu si nakrájejte na centimetrové kostičky o délce zhruba 5 cm. Cibulku nakrájejte na co nejjemněji, promíchejte s masem, přidejte kůru nastrouhanou z 1/3 citronu, nasekané bylinky, vejce, toustový chléb rozmočený ve vodě, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Rozdělte na cca 8-10 porcí, v namočených rukou si tvarujte placky, do kterých zabalíte fetu a tvořte menší šišky. Můžete nechat i placky podobné těm karbanátkovým, tam ale sýr nakrájejte na podlouhlé plátky. Pokud děláte na grilu, jednoduše grilujte nějakých 10-15 minut. Připravujete-li recept doma, rozpalte si pánev s olivovým olejem, všechny porce osmažte dozlatova a následně pečte v troubě vyhřáté na cca 190° C zhruba 10 minut. 

Doplňte dipem, čerstvou bagetkou a třeba salátem z pečených paprik, který se báječně hodí k jakémukoli grilovanému masu nebo sýrům, a navíc je velmi jednoduchý na přípravu.

Salát z pečených paprik
4-5 kusů červených a žlutých paprik
olivový nebo klidně i slunečnicový olej
sůl
pepř
bylinky (s paprikami si rozumí bazalka, rozmarýn, tymián, oregano i čerstvá petrželka)

 

 

 

 

V případě, že papriky grilujete, nechejte je na grilu tak dlouho, až jim skoro úplně zčerná slupka. Pokud připravujete v troubě, pečte je cca 20 minut pod grilem nebo na horkovzduch na cca 180° C, opět skoro do černa. Až vychladnou, slupku oloupejte a papriky nakrájejte na proužky, zalijte pár lžícemi oleje, dochuťte solí, pepřem a bylinkami a dejte na chvíli vychladit do ledničky.

Napsal(a) Drbna foodblogerka
 


 

Kam dál?

Test plnotučných hořčic ukázal, že obsahují méně éček než za totality

neděle, 19. srpna 2018, 10:01

Tučná, masitá nebo nevýrazná jídla jsou rázem pikantnější, když se k nim přidá hořčice. K její výrobě nejsou...

DRBNA VAŘÍ: Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

sobota, 28. července 2018, 09:18

Vzpomínám si na jednu moji skvělou profesorku, která strávila kus svého života na cestách s manželem diplomatem a tak...

DRBNA RADILKA: Po evropských dálnicích svižně, bezpečně a bez pokut

sobota, 14. července 2018, 08:00

I letos vyrazí tisíce našich turistů na zahraniční dovolenou po vlastní ose. A přirozeně jak jinak než po dálnicích....

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč s mascarpone a slaninou nebo kuřátko s...

neděle, 8. července 2018, 10:33

Většina receptů tu byla doposud kromě jednoho jediného bez masa. Dnes si dáme trošku změnu, i když moje tolik oblíbená...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • AKTUALIZOVÁNO: Řidička srazila chlapce,...

  • Řidička předjížděla sanitku a v protisměru...

  • V Brně se dnes otevřely běžně nedostupné...

  • Oslava narozenin se zvrhla v technopárty pro...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Brněnští středoškoláci vymysleli projekt na boj proti šikaně. Využívá ho už tisícovka škol

Přes dva tisíce nahlášení rizikového chování za poslední rok prošlo systémem Nenech to být. Platforma vytvořená brněnskými studenty funguje již na více než tisícovce škol po celé České Republice. Ty se do ní mohou zdarma registrovat a aplikace jim pak pomáhá s odhalováním šikany či jejího rizika.

Gott se postavil za Slavíka, podle Ortela ztratil svou podstatu

Zpěvák Karel Gott označil hudební anketu Český slavík, jejíž letošní zrušení oznámil Jaroslav Těšínský z pořádající agentury Musica Bohemica, za nedílnou součást české populární hudby. Zpráva, že si anketa dá roční pauzu, vyvolala velký ohlas na hudební scéně. Má-li být podle Těšínského Český slavík skutečným barometrem masové popularity v oblasti pop music, musí držet krok s dobou, mimo jiné s rychlým rozvojem sociálních sítí. "Není to záležitost nejbližší doby, více oznámíme ke konci roku," řekl Těšínský.

Chcete k nám dostat teroristy, pomáhejte v Sýrii, vezměte si je sami… Jak lidé z Česka volají do Bruselu

"Zrovna před chvílí jsem měl telefonát od pána, který trval na tom, že ho prostě musím přepojit na paní Šojdrovou, že jí musí říct, co si o tom plánu na přijetí padesáti dětí ze Sýrie myslí. Není problém s lidmi diskutovat, jde ale o styl komunikace i její množství,“ říká pravá ruka europoslankyně Michaely Šojdrové Lukáš Pachta.