Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Test plnotučných hořčic ukázal, že obsahují méně éček než za totality

 
neděle, 19. srpna 2018, 10:01

Tučná, masitá nebo nevýrazná jídla jsou rázem pikantnější, když se k nim přidá hořčice. K její výrobě nejsou konzervanty nutné, přesto je někteří výrobci přidávají. Časopis dTest otestoval šestnáct plnotučných hořčic a zjistil, že obsah cukru a tuku u některých výrobků neodpovídá údajům na jejich obalu. Kromě toho nezávislý test ukázal, že tři vzorky obsahovaly konzervanty a čtyři vzorky siřičitany; výrobci je přiznali i na obalu.

V České republice sahá velkovýroba plnotučné hořčice až do 19. století. Základní postup zůstává přibližně stejný – podrcená bílá hořčičná semínka se smíchají s cukrem, octem a kořením, následně se melou najemno a zrají asi deset dní v kádích. Přestože při výrobě nejsou chemické konzervanty zapotřebí, někteří výrobci je do hořčice přidávají kvůli ochraně před bakteriemi.

„Československá norma 581360 z roku 1963 dovolovala použít při výrobě konzervaci kyselinou benzoovou v množství 1500 miligramů na jeden kilogram, současný legislativní limit je tisíc miligramů na jeden kilogram. V testovaných hořčicích jsme naměřili od 633 do 733 miligramů na jeden kilogram. Lze tedy říci, že dnešní plnotučné hořčice obsahují o polovinu méně konzervantů než za totality,“ komentuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. 

Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře celkem šestnáct zástupců různě balených plnotučných hořčic. V laboratoři nechal zkoumat obsah sušiny, cukru, tuku, kyseliny octové a množství pevných nečistot a konzervantů. „Zjištěné množství cukru a tuku se v několika případech rozcházelo s hodnotami deklarovanými na obalech. Za nepravdivost údajů o obsahu cukru jsme strhli známku výrobkům značek Senf, Coop/klasik, Penny, Neli a Tesco, protože rozdíl překročil tolerovanou dvacetiprocentní mez. Nesoulad v množství tuku jsme odhalili v hořčici Lidl/Mikado,“ shrnuje Hana Hoffmannová. 

Siřičitany chrání výrobky před oxidací. Nevýhodou je, že jimi ošetřenou hořčici musejí oželet lidé alergičtí a citliví. Přítomnost siřičitanů ověřoval dTest laboratorně. Zjištění se shodovala s údaji na obalech. Siřičitany použila pouze společnost Boneco ve čtyřech svých výrobcích.

Umělých barviv se spotřebitelé nemusí obávat. Žlutou barvu má hořčice díky rozemletým hořčičným semínkům a případně přidané kurkumě. Pokud výrobci hořčice dobarvovali, nepoužili žádná umělá barviva.

Překvapivé jsou závěry z porovnání cen u plnotučných hořčic. Vyšší cena není zárukou vyšší kvality. I nejlevnější hořčice jsou kvalitativně podobné s pětkrát dražšími konkurenty.

Foto pixabay.com | Zdroj dTest
 


 

Kam dál?

DRBNA VAŘÍ: Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

sobota, 28. července 2018, 09:18

Vzpomínám si na jednu moji skvělou profesorku, která strávila kus svého života na cestách s manželem diplomatem a tak...

DRBNA RADILKA: Po evropských dálnicích svižně, bezpečně a bez pokut

sobota, 14. července 2018, 08:00

I letos vyrazí tisíce našich turistů na zahraniční dovolenou po vlastní ose. A přirozeně jak jinak než po dálnicích....

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč s mascarpone a slaninou nebo kuřátko s...

neděle, 8. července 2018, 10:33

Většina receptů tu byla doposud kromě jednoho jediného bez masa. Dnes si dáme trošku změnu, i když moje tolik oblíbená...

Jak zabezpečit byt před odjezdem na dovolenou?

sobota, 7. července 2018, 14:29

Prázdniny. Doba, kdy většina lidí míří na dovolenou. Jak ale zabezpečit svojí domácnost v době naší nepřítomnosti?...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • (NE)OBYČEJNÍ: Dobíhače vezmu, jenom když se...

  • Na Moraváku vyroste během vánočních trhů...

  • Muž zaparkoval bavorák u hlavního nádraží na...

  • Klidně bych ho i přeprala, říká odvážná...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Můj syn má schizofrenii, prozradil novinářům Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš na dnešní zhruba desetiminutové tiskové konferenci oznámil novinářům, že jeho syn vypátraný investigativní dvojicí Sabinou Slonkovou a Jiřím Kubíkem trpí schizofrenií. Vystopování syna novináři Seznamu označil za hyenismus.

Aleš Rozehnal: Rozhovory novinářů s psychicky nemocnými. Povolená, ale náročná disciplína

Novináři Televize Seznam zveřejnili rozhovor se synem Andreje Babiše týkající se premiérovy kauzy Čapí hnízdo. Babiš pak uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný a že „se tady pořádá hon na jeho rodinu“. Mohou média přinášet rozhovory s osobami s psychickou diagnózou, dokonce pořízené skrytou kamerou? „Musí být respektována pravidla, která je chrání, a to i ve věci mimořádného veřejného zájmu,“ píše pro HlídacíPes.org advokát Aleš Rozehnal.

Babiš lže, zlobí se syn Karla Svobody. Na své tiskovce použil mylnou diagnozu

Syn zesnulého skladatele Karla Svobody se dnes ohradil proti slovům Andreje Babiše. Ten při svém včerejším tiskovém briefingu uvedl, že jeho dcera Adriana Bobeková trpí bipolární poruchou, stejně jako zesnulý skladatel. Jeho syn Petr Klein Svoboda se ale proti vyjádření premiéra ohradil. Dnes o tom informovaly Seznam Zprávy.