Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nejlepší cupcake v Brně už si dáte i na Zelňáku! A k tomu boží zmrzku nebo domácí limonádu

 
pondělí, 23. dubna 2018, 17:44

Do brněnského světa sladkých potěšení vstoupila teprve před necelými třemi lety. I za tak krátkou dobu si však dokázala získat srdce a chuťové pohárky značné části Brňanů. Uznání za skvělou práci přišlo záhy - oficiální gastro průvodce Gourmet Brno ji označil za nejlepší brněnskou cukrárnu. Seznamte se: Cupcakekárna.


Cupcake is NOT muffin

Cupcake, sladký dortík složený z korpusu a krému, není muffin. Zjistíte to záhy po vstupu do Cupcakekárny u Svoboďáku nebo Zelňáku (v přízemí Tržnice Brno) . Napoví vám to nápisy na krabičkách či slogan na stěně. „Je to takový vtípek a zároveň naše vysvětlení na jednu pořád se opakující otázku,” vysvětluje s úsměvem jedna ze dvou majitelek podniku Lucie.

Jaký je tedy rozdíl mezi cupcakem a muffinem?

„Cupcake je spíše malý dortík určený pro jednu osobu. Oproti muffinu je z jiného těsta. Zatímco muffin je spíš taková bábovka, cupcake je jemnější a zároveň o mnoho hutnější, korpus ještě plníme ovocným pyré, domácím likérem nebo slaným karamelem. Jemný korpus navíc vždy nahoře zdobí ještě krém ,” dodává jedním dechem Lucie.

Z domácího pečeníčka k nejlepší brněnské cukrárně

První Cupcakekárnu na Svoboďáku otevřela v září roku 2015 spolu se svou kamarádkou a bývalou spolužačkou z vysoké školy Verčou. „Žádné profesionální zkušenosti jsme s pečením neměly, pouze takové  to klasické domácí pečeníčko,” říká Lucie.

„Od začátku jsme měly štěstí na lidi. Najaly jsme cukrářku, která nebyla vyučenou cukrářkou, ale hrozně ráda pekla. Pak jsme přijaly i jejího přítele (taktéž nebyl cukrářem) a postavily skvělý tým,” vysvětluje Verča.

Cupcake měl být přitom jen doplňkem ke kávě, po nadšeném přijetí ze strany zákazníků se však situace obrátila. „Na skvělé kávě si však zakládáme i nadále,” ujišťuje velká milovnice kávové kultury Lucie. Spolu s úžasným cupcakem si ji lidé můžou od konce loňského roku dopřát i na Zelňáku.

 

Více než stovka druhů, neustálé experimentování

Kdo by čekal pět druhů dortíků po celý rok, velmi by se spletl. Verča s Lucií a jejich cukrářský tým se snaží neustále přicházet s novými nápady. „Receptů se v naší nabídce protočilo už zhruba sto dvacet, číslo se však pořád zvyšuje,” říká Lucie. „Je to občas pokus - omyl. Musíme pořád zkoušet, vymýšlet, experimentovat. Aktuálně máme v nabídce vždy 14 - 16 druhů,” doplňuje Verča.

Milovaný slaný karamel stálicí, cibulový se sýrem největším úletem

Děvčata přitom dokazují, že fantazii se meze nekladou. V Cupcakekárně jste si tak mohli vychutnat například dortík s javorovým sirupem a kousky vypečené slaniny. Za největší úlet však považují jediný opravdu slaný cupcake, který kdy nabízely: cibulový s krémovým sýrem.

Absolutním miláčkem zákazníků je cupcake se slaným karamelem nebo kokosový cupcake postavený na slavné Raffaello kuličce.  Od května se můžeme těšit také na parádní nabídku ovocných dortíků. „Přijde nám jako hloupost dělat ovocný cupcake v lednu.  V letní sezóně využíváme čerstvé ovoce od místních pěstitelů, jelikož se s mraženým ovocem vůbec nedá srovnat. Cupcake díky tomu pak získá úplně jiný rozměr,” vysvětluje Verča.

Bez lepku, cukru nebo pro vegany? Není problém

V Cupcakekárně si božský dortík může dopřát každý. Děvčata totiž myslí i na lidé se specifickými preferencemi či alergiemi různého druhu. Aktuálně nabízí střídavě zhruba pět druhů veganského cupcakeku, několik druhů bezlepkového.

„Po opakovaných přáních jsme se jednou rozhodly vytvořit dokonce cupcake bez cukru, mléka, mouky i vajec. Všechno de facto nahradil banán,” usmívá se Lucie. Lidé zapálení do fitness stylu života pak určitě ocenili jeden bláznivý experiment - proteinový cupcake.

Domácí zmrzka a limonády na zahrádce

Se sílícím jarním sluníčkem a s ním i naší chutí na zmrzku si Verča s Lucií pro zákazníky připravily opravdovou parádu: v Cupcakekárně v přízemí Tržnice Brno na Zelňáku budou poprvé nabízet domácí zmrzliny.

Opět se tak můžeme těšit na kreativní kombinace a nápadité chutě v klasických i veganských verzích. „Zrovna nabízíme zmrzku se slaným karamelem z klasické smetany a velmi povedený mangový sorbet, ve kterém nejsou ani vajíčka ani mléčné výrobky,” upřesňuje Lucie.

Začátkem dubna si navíc ke zmrzlině můžete sednout do stínu na zahrádku mezi dvěma historickými náměstími a všechno spláchnout domácí limonádou. „Naše cukrářka je šikulka. Vedle dortíků dělá v zimě také pečené čaje a po celý rok i domácí sirupy na limonády,” dodává Verča.

Až se tedy při hezkém počasí rozhodnete udělat si hezkou chvíli na dobrou kávu a dortík, který vás nadchne, můžete si rovnou odnést recept. Najdete ho v originálních Cupcake is NOT muffin! novinách.


Úžasné výtvory z dílny Cupcakekárny můžete sledovat i na Facebooku (Svoboďák a Zelňák), Instagramu (Svoboďák a Zelňák) nebo na webových stránkách

Vizitka autora

 

Martin Šeda

Šéfredaktor Brněnské Drbny (kontakt: sefredaktor@brnenskadrbna.cz)

Něžný barbar & Hospodský pábitel

 
PR text | Foto Cupcakekárna
 


 

Kam dál?

BRuNO family park o víkendu otvírá obří venkovní hřiště. Děti se...

středa, 11. dubna 2018, 15:55

BRuNO family park se za víc než dva roky od svého otevření stal milovanou destinací dětí i rodičů. Nyní přichází...

Co s natrženými či zašpiněnými bankovkami? Obchodníci je od vás musí...

neděle, 4. března 2018, 13:36

Pohled do přeplněné peněženky potěší nejednoho z nás. Radost může ale rychle zkazit zjištění, že jsou v ní bankovky...

SEAT Arona: Španělská kráska, co překvapí dravostí a svižností

pondělí, 8. ledna 2018, 17:00

V nedávné době jsem dostal možnost projet žhavou novinku čím dál oblíbenější kategorie crossoverů - SEAT Aronu. Na...

TIPY NA TÝDEN: Balkan Bashavel, Cestovatelská přednáška, Vlasta Redl...

úterý, 2. ledna 2018, 13:10

Pro ty, co to přepískli o silvestrovské noci, mám dobrou zprávu – počátek roku budu poklidný, takže budete mít dost...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • (NE)OBYČEJNÍ: Dobíhače vezmu, jenom když se...

  • Muž zaparkoval bavorák u hlavního nádraží na...

  • Klidně bych ho i přeprala, říká odvážná...

  • Turbomošt rozdá v brněnských ulicích 10...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Babiš: Můj syn nikdy neměl české občanství, ve Švýcarsku studoval

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes ve stručném vyjádření novinářům řekl, že jeho syn Andrej nikdy nebyl českým občanem. Předseda vlády opět kritizoval autory reportáže serveru Seznam Zprávy, ve které jeho syn hovořil o tom, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Žurnalisté podle Babiše při natáčení porušili zákon. V souvislosti se dnes zveřejněným e-mailem Babiše mladšího řekl, že nyní redakce Seznamu zneužívá i korespondenci s jeho synem.

Test arašídů: plísní se nemusíte bát

Solené buráky patří k tradičnímu občerstvení nabízenému hostům doma na návštěvě i v restauraci. Časopis dTest otestoval kvalitu pražených solených arašídů. Spotřebitelé se nemusí obávat o své zdraví, nezávislý test totiž ukázal, že buráky neobsahují žádné nežádoucí látky. Prohřešky výrobců se týkaly pouze nedodrženého množství soli.

Můj otec lže, chci vypovídat o svém únosu, napsal reportérům Seznamu syn Andreje Babiše

Dění kolem syna Andreje Babiše nabírá nečekaný směr. Po zveřejnění reportáže kontaktoval redakci Televize Seznam právě Babiš mladší, který v e-mailu žádá o pomoc. Podle svých slov chce vypovídat na policii, jeho otec podle e-mailové zprávy lže.