Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Stavba dálnice D52 se opět zdrží, soud zrušil výjimky ze zákona o přírodě

Příprava stavby dálnice D52 se zdrží. Krajský soud v Brně totiž zrušil výjimky udělené podle zákona o ochraně přírody a krajiny pro stavbu D52 v úseku Pohořelice-Ivaň. Naopak u obchvatu Mikulova výjimky potvrdil, vyplývá z pondělních rozsudků na webu Krajského soudu a informací mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové. Jak bude ministerstvo postupovat, nelze podle Roubíčkové sdělit, zatím totiž nemá k dispozici odůvodnění rozsudku.

Dvakrát Voda z Tetčic, jednou Děti Země

V obou případech byl žalobcem spolek Voda z Tetčic, v jednom případě společně se spolkem Děti Země. Ministerstvo životního prostředí bylo v obou případech žalovaným. Spolky v žalobě napadly skutečnost, že ministerstvo umožnilo přípravu stavby dálnice navzdory tomu, že v lokalitě jsou zákonem chráněné rostliny a živočichové.

Od roku 1996 se stavba nehla ani o píď

Stát připravuje stavbu dálnice od Pohořelic roky, od roku 1996 výstavba nepokročila. Léta totiž přípravu napadají u soudů dílem úspěšně odpůrci trasování dálnice do Vídně přes Pálavu. Několik let také příprava stála kvůli tomu, že Jihomoravský kraj neměl zásady územního rozvoje. Vydal je teprve na konci roku 2016. Na rakouské straně už vede dálnice téměř k hranicím, chybí tam posledních devět kilometrů.

Loni v listopadu ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala ČTK sdělil, že od prosince do dubna budou silničáři žádat postupně o územní rozhodnutí na čtyři úseky dálnice. Obchvat Mikulova již nepravomocné územní rozhodnutí získal. ŘSD je připravené, že každé dílčí územní rozhodnutí bude napadeno u soudu.

K hranicím zbývá od Pohořelic dostavět 23 kilometrů, odhadované náklady jsou deset miliard korun.

Autoři | Foto ilustrační foto, České dálnice

Štítky d52, dálnice, stavba, Mikulov, Krajský soud v Brně, Děti Země, Tetčice, Ředitelství silnic a dálnic, Pohořelice, Tim Hamilton, Vídeň, Pavlovské vrchy

Stavba dálnice D52 se opět zdrží, soud zrušil výjimky ze zákona o přírodě  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.