Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA VAŘÍ: Vyrazte ven. I s jídlem!

Tohle jaro, které přešlo rovnou do léta, dělá spoustě lidí včetně mě strašnou radost. A vám? Člověk funguje hned tak nějak líp, když venku svítí sluníčko, má pravidelný přísun vitaminu D a nemusí sedět doma, protože je venku škaredě. S krásným počasím přichází také doba výletů a pikniků. Na výlety patří tak nějak obecně řízky, žejo. S chlebem a ideálně okurčičkami. A i když je to klasika, pro tentokrát řízky vypusťte. Místo nich nachystejte sendviče, do krabiček nakrájejte čerstvou zeleninu nebo připravte salát, upečte nenáročný dezert, který je hned hotový a chutná vždycky dobře, přibalte láhev dobrého vína (v případě, že jedete autem víno samozřejmě nahraďte něčím jiným), vodu, deku a šup na piknik! Na piknik doporučujeme vzít také partnera, kámošky, rodinu, děti, prostě kohokoli, s kým je vám fajn, protože sdílení toho, co máme rádi, je ten hlavní důvod, že si tyhle momenty venku ve skvělé společnosti užíváme.

Sendvič s kuřetem a kaparovou majonézou

Pekli jste v sobotu k obědu kuře a na piknik se chystáte v neděli? Super, kuře zužitkujete právě do tohoto sendviče. My ho máme nejraději v chlebu, který pochází původem z Itálie a jmenuje se Tramezzini, je bez kůrky a má jemnou mléčnou chuť. U nás není úplně obvyklý, ale v pár obchodech se sehnat dá, stačí googlit. Pokud ho neseženete, v klasickém „tousťáku“ nebo bagetě bude kuře s kaparovou majonézou super taky. A dá se vlastně dát i do pita chleba nebo zabalit do tortily, fantazii se meze nekladou!

Co všechno budete potřebovat?

  • Pečivo dle vlastní chuti
  • Kuře nakrájené na menší kousky
  • Majonézu
  • Hrst kapar
  • Čerstvý kopr
  • Rukolu
  • Piniové oříšky (nemusí být, doplňte si dle toho, co máte rádi)

Majonézu smíchejte s nasekanými kapary, přidejte kopr, sůl, pepř, můžete klidně trošku citronové šťávy, přidejte kuře a nechejte chvíli zaležet v lednici. Pečivo naplňte směsí, přidejte salát, posypejte oříšky a je hotovo.

Další varianty sendviče – tuňák, vejce natvrdo, hlávkový salát, červená cibulka a majonéza, vegetariáni můžou zkusit pečenou fetu s bylinkami v troubě, kterou naplní své oblíbené pečivo, přidají rajčátka a olivy, ořechový chleba s plísňovým sýrem, řeřichou a paprikou…

Ještě by to chtělo něco sladkého, viďte? Na to je chuť vždycky, co si budeme povídat. Já vám dnes představím recept na (u nás doma nejoblíbenější) ovocný koláč, který je akorát změněn na muffiny, protože ty se na pikniku budou líp servírovat.

Nejjednodušší muffiny na světě s drobenkou

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek polohrubé mouky + na formu
  • 1⁄2 kelímku krupicového cukru (Pokud nemáte rádi moc moc sladké, můžete malinko ubrat cukru do těsta a dát menší půlku, vůbec nic se nestane.)   
  • 1⁄2 kelímku rozpuštěného másla
  • 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • A ovoce. Jakékoli ovoce, které máte rádi. U nás doma jede nejvíc mražená lesní směs, ideálně dva pytlíčky, které nechám rozmrazit. Nebo jahody, na ty potom drobenku neděláme a výsledek je stejně skvělý – během dne je všechno pryč.

Na drobenku 

  • 100 g hrubé mouky 

  • 80 g másla 

  • 80 g krupicového cukru 


Předehřejte troubu na 180 stupňů. Smíchejte jogurt, mouku, cukr, tuk, kypřicí prášek a vejce. Formičky na muffiny naplňte těstem společně s ovocem. Přísady na drobenku promněte a nasypte ji na muffiny. Pečte, dokud nezezlátnou, něco kolem 20 minut ideálně.

TIP!

Zkoušeli jste si někdy udělat piknik v pracovním dni místo klasického obědového meníčka? Doporučuju! Nemusíte nic chystat předem, naopak stačí zaběhnout do obchodu, nakoupit pár drobností, které máte rádi, nebo vzít někde něco „to go“ a dát si rande s drahou polovičkou v parku. Pozitivní je, že se nenacpete k prasknutí a po lehkém obědě nebudete v práci usínat, horší je to, že se vám do té práce už asi nebude chtít vůbec zpět a raději byste tak strávili klidně celé odpoledne.

Autoři

Štítky Drbna vaří, piknik, sendviče, chléb, sendvič, cukr, muffin, drobenka, mouka, řízek, majonéza, ovoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VAŘÍ: Vyrazte ven. I s jídlem!  |  Drbna  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.