Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

DRBNA VAŘÍ: Sladké snídaně trošku jinak 

 
sobota, 26. května 2018, 07:00

V prvním díle drbního foodblogu jsem se věnovala slaným „basic“ snídaním a teď je na čase podívat se na ty sladké. Spousta z nás ráno funguje díky cukru. A toho, co je v kávě je prostě žalostně málo, pokud si tam vůbec nějaký dáváte. Rohlík s máslem a marmeládou tentokrát vyměňte za něco, co jste třeba ještě nezkoušeli a ohromte rodinu nebo svou drahou polovičku novými chutěmi.

Na přípravu sladké snídaně (pokud tedy nepočítáme müsli s mlékem nebo aktuálně trendy smoothie), potřebujeme většinou více času než na rychlé zamíchání vajíček. Jsou tedy ideální hlavně na víkend, ostatně začít den čerstvými lívanci nebo palačinkami má své kouzlo, viďte?

Já se dnes ale nebudu věnovat ani receptu na lívance či palačinky, protože ty jsou docela známé a většina z vás má jistě ten „svůj“ nej recept. Pozornost zaměříme na trhanec. Znáte trhanec? Malé i větší kousky na másle osmaženého těsta s rozinkami se namáčí do povidel a k dokonalosti dotahuje tento císařský pokrm silná vrstva moučkového cukru, kterou je posypaný. Sbíhají se mi sliny už teď, takže vím, co budeme snídat o víkendu. A vy?

Císařský trhanec (Kaiserschmarrn)

Trhanec pochází z Rakouska a vznikl vlastně náhodou, kdy připravoval kuchař císaři Josefu I. palačinky, udělal je moc tlusté a začaly se mu trhat. Kuchař zaimprovizoval, roztrhanou palačinku opekl na másle s rozinkami, přidal povidla k namáčení a ejhle, pochoutka byla na světě. Kdo jste ještě trhanec (originálním názvem Kaiserschmarrn) neochutnali, určitě si jej zkuste udělat doma. Nebo spojte příjemné ještě s příjemnějším, udělejte si výlet do Vídně a ochutnejte originál.

Na trhanec budete potřebovat:

  • 4 vajíčka, oddělené žloutky od bílků
  • 250 g polohrubé mouky
  • čajovou lžičku soli
  • 100 g másla
  • 500 ml mléka
  • rozinky nabobtnalé v rumu
  • máslo na opečení
  • moučkový cukr na poprášení
  • povidla, ideálně teplá

Smíchejte mouku se solí a prosejte do mísy, mléko promíchejte metličkou se žloutky a zapracujte k mouce do vláčného těsta. To nechte čtvrt hodiny odpočívat a mezitím si ušlehejte bílky do sněhu, který následně jemně promíchejte s odpočinutým těstem. Na velké pánvi s poklicí rozehřejte máslo, vlijte půlku těsta a přisypte rozinky dle chuti. Kdo je nejí, samozřejmě vynechá, ale jsou tam moooc dobré. Trhanec, zatím vcelku, přikryjte pokličkou a počkejte, dokud nebude ze spodní strany úplně opečený, potom přidejte trochu másla, obraťte, roztrhejte na kusy a opékejte i z druhé strany. Stejně zpracujte i druhou polovinu těsta. Trhanec podávejte poprášený silnou vrstvou moučkového cukru s povidly. Dobrou chuť, dejte nám vědět, jestli se povedl a jak vám chutnal!

Jako další máme tip na čerstvé croissanty pečené doma. Nebojte, žádná složitost to nebude, stačí zapnout troubu a zvládnout odhadnout čas, kdy croissanty vytáhnout z trouby J Ve spoustě obchodů totiž seženete těsto, které stačí pouze zamotat do požadovaného tvaru a upéct. A co k nim? Zkuste lemon curd - citronové „máslo“, které je lehké, osvěžující a croissanty skvěle doplní. Tato lehká osvěžující pochoutka pochází z Velké Británie, já ji poprvé ochutnala v jedné pražské kavárně na snídani a kdybych neseděla, zcela určitě bych si sedla na zadek, jak moc mi kombinace croissantu a lemon curd chutnala. Můžete si ho připravit také doma, v lednici vám zavřený vydrží až dva týdny, pokud jej do té doby nesníte.

Na tento skvostný citronový krém nakupte:

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml vymačkané citronové šťávy
  • 50 g másla a jemně nastrouhanou kůru ze 2 (ideálně) bio citronů

Citronovou kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle, dejte si pozor, ať strouháte ale jen žlutou část (ta bílá těsně pod žlutou je hořká). Smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi a ve vodní lázni spojte za občasného míchání v krém. Je jen na vás, jestli počkáte, až vychladne nebo jej budete ochutnávat rovnou. Doplňte croissanty nebo jakýmkoli vaším oblíbeným pečivem.  

Když se rozhodnete některý z mých tipů vyzkoušet, dejte mi vědět facebooku, jak se to povedlo a zda vám chutnalo. A i kdybyste nakonec zůstali u toho rohlíku s marmeládou, užijte si nejen krásné ráno, ale celý víkend.

Napsal(a) Drbna foodblogerka
 


 

Kam dál?

ZÁPESNÍK #6: Zmlátil jsem psa, až mu vypadl zub

úterý, 22. května 2018, 10:36

Dnes jsem vám chtěl naordinovat další várku milého lehkého čtení o krásné mladé fence Kambodži, která je velice...

DRBÁRNA: Češi nejsou tolik srdeční, jako Srbové, říká stand-up komik...

neděle, 8. dubna 2018, 20:00

Stand-up komik, barový myslitel, sběrač zážitků a upomínek k platbě. Vždy hrdý Srb. Nikdy kladivo. Tak o sobě mluví...

Co nám zbylo z Velikonoc?

pondělí, 2. dubna 2018, 07:49

Původní Velikonoce byly Svatým týdnem, kdy se člověk měl oddávat půstu, klidu, tichu a soustředění. Dnes už si často...

ZÁPESNÍK: Jak jsem získal policejního psa

pondělí, 19. března 2018, 19:45

Ahoj, jsem Ivo Spisar a od tohoto roku píšu pro Drbnu. V redakci jsme se rozhodli, že zkusíme spustit blog o životě...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • V brněnské zoo zemřel lední medvěd Umca

  • PŘEHLEDNĚ: Jak se změní ceny MHD od 1. září?...

  • Riviéra láme rekordy. Na největší koupaliště...

  • Mladý muž čekal v Bystrci na rozjezd....

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

Požáry hrozí v celé zemi, ochlazení a déšť přijdou o víkendu

Meteorologové dnes rozšířili výstrahu před nebezpečím vzniku požárů na celou republiku, která platí do odvolání. Horké a suché počasí bude totiž pokračovat i v příštích dnech, teploty budou dál překračovat tropickou třicítku. V pondělí může rtuť teploměru na jižní Moravě dosáhnout až k 35 stupňům Celsia. V platnosti je proto i varování před vysokými teplotami. Ochladí se až o víkendu, který by měl přinést také občasný déšť nebo přeháňky.

Lidé se pohoršují nad fotografií pořízenou u vietnamské restaurace. Šlo o rodinnou oslavu, říká policie

Před několika hodinami se na Facebooku objevila fotografie, která pohoršila velké množství lidí. Dva příslušníci vietnamské komunity na ní na chodníku podle všeho opalují srst zvířete, jejich způsoby ale nejsou hygienické, podle lidí ani etické. Policie tvrdí, že se vše dělo v rámci soukromé rodinné oslavy a podle tradiční zvyků dané komunity.

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená i když nikam nejedete

Pusťte si do života nové chutě a udělejte si doma takovou malou dovolenou doplněnou o trochu Středozemí. Nakrájená čerstvá bagetka, grilované maso, k němu nějaký dobrý dip, salát a sklenička vychlazeného bílého vína. To je pro mě představa ideální letní večeře, ať už z grilu nebo připravené doma.