Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Politická korida: Infrastruktura a Zásady územního rozvoje JMK

Minulý týden v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil prezident Zeman, že hlavním tématem krajských voleb bude infrastruktura. V tomto ohledu není Jihomoravský kraj výjimkou. Naše otázka se tedy bude týkat infrastruktury v kraji a v souvislosti s ní také Zásadám územního rozvoje. Krajské zastupitelstvo nedávno oznámilo, že kvůli schválení dokumentu svolá dva dny před volbami mimořádnou schůzi, tedy prakticky na úplném konci volebního období.

Otázka redakce č. 1

Jaké jsou dle Vás důvody k tomuto rozhodnutí? Výhody a nevýhody takového způsobu schválení dokumentu?

Otázka byla položena zastupitelům e-mailem ve středu 21. září. Oslovení zastupitelé měli čas odpovědět do pátku 23. září, do 24:00. Z dotázaných neodpověděli zástupci strany Zelených a Pirátů, ODS, TOP 09 a KSČM.

Michal Hašek (ČSSD)

Rada Jihomoravského kraje po více než třech letech příprav projednala ve čtvrtek 22. září nové Zásady územního rozvoje JMK a na 5. 10. 2016 jsem svolal schůzi zastupitelstva, které nové zásady slovy zákona tzv. vydá. Nesouhlasím s názorem odpůrců, že je třeba ještě čekat. Nechci už ani den navíc brzdit rozvoj podstatné části území kraje a drtivé většiny obcí, které na vydání ZÚR čekají. Menšina nemůže blokovat rozvoj většiny.

 

 

Roman Celý (KDU-ČSL)

Je třeba si uvědomit, že jde o jeden z klíčových závazků nejenom krajské koalice, ale celého zastupitelstva, kde ve formě Programového prohlášení Jihomoravského kraje se k práci přihlásila politická reprezentace nedělená na koalici a opozici. Po více než 3 letech náročné práce jsme u cíle, máme k dispozici všechna stanoviska, máme dohody s ministerstvy (včetně ministerstva životního prostředí) a na základě toho můžeme v zastupitelstvu projednat a vydat tyto zásady, naše strana je spokojená.

Došlo k dohodě se všemi dotčenými orgány, které se zúčastnily veřejného projednání, z hlediska projednání námitek a připomínek, které Jihomoravský kraj obdržel. Tyto námitky a připomínky byly Jihomoravským krajem vyhodnoceny v souladu se stavebním zákonem, všechny byly poskytnuty dotčeným orgánům, které se k nim vyjádřily. Tato vyjádření už máme všechny k dispozici, včetně vyjádření Ministerstva životního prostředí, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva průmyslu a obchodu a dalších orgánů státní správy. Tím je dán základ pro to, aby tento dokument byl projednán v zastupitelstvu kraje a byl ještě do konce funkčního období vydán.

Martin Maleček (Starostové pro jižní Moravu)

Schvalovat krajský územní plán na mimořádném zastupitelstvu dva dny před volbami je více než nestandardní. Pokud je tento dokument opravdu tak kvalitně zpracovaný, jistě by proti němu nemělo zásadní výhrady ani nové zastupitelstvo, které by mohlo ZÚR JMK v klidu schválit. Všichni vědí, že kraj ZÚR urgentně potřebuje. Takto se může stát, že nové zastupitelstvo se k ZÚR svým způsobem nebude hlásit a dál bude pokračovat patová situace.

 

 

Bohumil Šimek (ANO)

Svolat mimořádné zastupitelstvo dva dny před volbami je úlet. Není to nic jiného, než snaha Michala Haška si na poslední chvíli před volbami nahonit politické body. Voliči přece zjistí až po volbách, že budou probíhat úplně zbytečně soudy a celý proces se tak odloží o další ne měsíce, ale roky. Přesně jako to bylo s narychlo schvalovaným územním plánem bývalého vedení města Brna. Přitom stačilo počkat půl roku a mohli jsme začít stavět a budovat. Smysluplně.

 

 

Otázka redakce č. 2

Jak je Vaše strana spokojena s podobou ZÚR, jež putuje ke schválení? Případně doplňte, co by se dle Vás mělo eventuálně změnit, přidat či odebrat a proč.

Otázka byla položena zastupitelům e-mailem ve středu 21. září. Oslovení zastupitelé měli čas odpovědět do pátku 23. září, do 24:00. Z dotázaných neodpověděli zástupci strany Zelených a Pirátů, ODS, TOP 09 a KSČM.

Michal Hašek (ČSSD)

Vycházeli jsme z minulého rozsudku NSS, z platných zákonů, nadřazené dokumentace, tzv. politiky územního rozvoje ČR vydané vládou, dbali jsme na maximální transparentnost a otevřenost celého procesu, zřídili jsme portál www.zurka.cz, veřejná projednání byla na 6 místech a po celou dobu jsme komunikovali s dotčenými samosprávami a dalšími subjekty. Věřím, že zásady projdou významnou většinou napříč celým zastupitelstvem.

 

 

Roman Celý (KDU-ČSL)

Nové ZÚR JMK jsou pořízeny a zpracovány zejména v souladu s platnou Politikou územního rozvoje ČR, v souladu s požadavky stavebního zákona a jeho prováděcích předpisů, v souladu s požadavky zvláštních právních předpisů a se zohledněním judikatury správních soudů.

 

 

 

Martin Maleček (Starostové pro jižní Moravu)

Klíčovou otázkou nově zpracovávaných ZÚR bylo dopravní napojení a řešení brněnské aglomerace. A nynější návrh ZÚR tuto oblast neřeší. V tom vidíme selhání současného vedení JMK, a to bez ohledu na otázku kvality obsahu zbylé části ZÚR. Hlavním úkolem politické reprezentace je schopnost umět rozhodnout. ZÚR JMK měly být připraveny jako celek, řešit i otázky, ve kterých nemůže být obecná shoda a to tak, že obstojí i při soudním napadení.

 

 

Bohumil Šimek (ANO)

Všichni víme, že zásady územního rozvoje potřebujeme. I my chceme dálnici do Vídně, zrychlení silnic ve všech směrech od Brna, obchvaty měst. Pokud chceme zůstat konkurenceschopní, musíme co nejrychleji začít do infrastruktury investovat. Zvlášť, když do krajů proudí víc peněz než kdy předtím. Ale v návrhu vidíme například velké bílé nic ve směru severně od Brna. Chybí obchvat Břeclavi, podstatná část obchvatu Znojma.

 

 

Otázka redakce č. 3

Jaké jsou Vaše plány a dlouhodobé cíle ohledně dopravní infrastruktury v Jihomoravském kraji?

Otázka byla položena zastupitelům e-mailem ve středu 21. září. Oslovení zastupitelé měli čas odpovědět do pátku 23. září, do 24:00. Z dotázaných neodpověděli zástupci strany Zelených a Pirátů, ODS, TOP 09 a KSČM.

Michal Hašek (ČSSD)

Jihomoravský kraj se stará o téměř 4 tisíce kilometrů silnic, velká část stále čeká na opravy. Chceme jednat s vládou o systematické podpoře. Máme tady fungující IDS, zaměříme se teď na obnovu vlakových souprav, kde jsme se nechali inspirovat v Německu. Věřím, že díky schváleným ZÚR odstartujeme na jihu Moravy stavební boom. ŘSD je na mnohé projekty připravené.

 

 

Roman Celý (KDU-ČSL)

Podporuji rozvoj dopravy v kraji, hlavně takových tepen jako je D52 (Brno – Vídeň), D43, D55 (Rohatec – Břeclav) a I/53 (Znojmo-Pohořelice). Společně s poslanci se snažím o urychlení všech kroků, které umožní výstavbu rychlostních komunikací a obchvatů měst a obcí. Jako velký nedostatek města Brna vidím neutichající tanečky kolem polohy hlavního nádraží.

 

 

 

Martin Maleček (Starostové pro jižní Moravu)

Je třeba dobudovat silnice D43, D52, D55 a další potřebné úseky a obchvaty některých měst a obcí. Pokud jde o silnice II. a III. třídy, je třeba v nejbližších letech vyčlenit maximální možnou částku z rozpočtu kraje, získat na opravy silnic co nejvíce prostředků z evropských fondů a především požadovat změnu v přerozdělování prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V otázce železnic dopravy jde o optimalizaci IDOS a napojení na VRT.

 

 

Bohumil Šimek (ANO)

Prosazuji kraj, který je spojený se světem. Co funguje, je vnitřní systém IDS. Co nefunguje, jsou prakticky všechny cesty mimo náš kraj. Musíme dokončit dálnici do Vídně, konečně dořešit brněnské nádraží a přilákat další aerolinky na brněnské letiště. Dokončit obchvaty Břeclavi, Znojma a Bučovic a urychleně řešit příjezdové trasy do Brna ve všech směrech. Čím rychleji, tím lépe. Myslet si, že aut ubude, je prostě nesmysl.

 

 

Štítky Jihomoravský kraj, volby, silnice, Brno, Michal Hašek, Miloš Zeman, Česká televize, Česká pirátská strana, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Politická korida: Infrastruktura a Zásady územního rozvoje JMK  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.