Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno chce do roku 2018 opravit Janáčkovo divadlo za půl miliardy

Brno chce do konce roku 2018 opravit celé Janáčkovo divadlo zhruba za půl miliardy korun. V současnosti město opravuje za 44 milionů korun fasádu, akumulátory a táhlový systém. Další rekonstrukce by se týkaly energetického zázemí a provozních prostor.

Magistrát nyní začíná připravovat podkladové dokumenty. "Pro rok 2017 plánujeme opravit rozvody, vzduchotechniku, napětí a podobné věci. V roce 2018 zase zasáhneme do prostor jako jsou kanceláře, šatny a zázemí pro diváky," informoval náměstek primátora Richard Mrázek (ANO).

Podle propočtů bude vše stát kolem půl miliardy korun. Město se bude snažit získat peníze z dotací, aby vše nemuselo hradit z vlastního rozpočtu. Hotovo chce mít do roku 2018, kdy se bude slavit sté výročí vzniku Československé republiky.

"Dáváme také s pracovníky divadla dohromady plán provozu, při kterém by se rekonstrukce dotkla chodu divadla co nejméně. Jelikož ale budeme zasahovat do interiérů, bez omezení se to neobejde," doplnil Mrázek.

Brno v létě zahájilo rekonstrukci fasády, která je v havarijním stavu, a technologií divadla. "Po 50 letech existence stavby opadávaly obkladové desky, což mohlo ohrozit návštěvníky a kolemjdoucí," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Vymění se také akumulátory, které jsou záložními zdroji pro případ výpadku elektřiny, a také táhlový systém pro jednotlivé rekvizity. Jednotlivá táhla už totiž podle Mrázka nemají takovou únosnost a udrží zhruba 50 procent váhy, pro kterou mají sloužit.
   

Protože se práce protáhnou až do konce září, zrušilo Janáčkovo divadlo zářijová představení. Týká se to inscenací Tosca, Polská krev, Sněhurka a sedm trpaslíků, Rusalka a Aida. "Diváci, kteří měli zakoupené vstupenky na tato představení, je mohou vrátit nebo vyměnit za náhradní termín kdykoliv do konce září," uvedl ředitel divadla Milan Glaser. Předplatitele, kteří měli  představení vidět v rámci svého abonmá, kontaktují pracovnice divadla.
   

Janáčkovo divadlo v Brně je součástí Národního divadla Brno. Budova vznikla v 60. letech 20. století.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Janáčkovo divadlo, divadlo, rekonstrukce, představení, Richard Mrázek, ANO 2011, Milan Glaser, Národní divadlo Brno, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce do roku 2018 opravit Janáčkovo divadlo za půl miliardy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.