Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na přestěhování porodnice do Bohunic nejsou peníze

Fakultní nemocnice Brno měla postavit za 1,3 miliardy korun do roku 2011 nové sály pro Gynekologicko-porodnickou kliniku v Bohunicích. Do nich se mělo přestěhovat pracoviště někdejší Zemské porodnice z Obilního trhu. Dodnes se tak nestalo.

„Naším cílem je, aby Gynekologicko-porodnická klinika byla na jednom místě a v prostorech, jež splňují požadavky moderního porodnictví. Provozovat dvě pracoviště přináší řadu provozních a ekonomických problémů," řekl před čtyřmi lety - v květnu 2009 - ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Současná realita je ale jiná. Ke zrušení porodnice na Obilním trhu, jak bylo plánováno, zatím nedošlo a maminky zde, v chátrajícím zařízení, budou rodit dál. Ministerstvu zdravotnictví na přesun totiž chybějí peníze.

Porodnice na Obilním trhu, kde ročně odborníci odrodí drtivou většinu rizikových porodů z celého Jihomoravského kraje, chátrá čím dál víc. Náklady na opravy areálu z roku 1888 by však byly kvůli letitému zanedbávání astronomické.

Pracoviště porodnice se proto mají přesunout do sedm kilometrů vzdálených Bohunic, kde se výstavba prostor pro kliniku již připravuje. Kvůli krizi se ale sloučení s moderním pracovištěm v areálu fakultní nemocnice opět odkládá na neurčito.

Potřebné peníze na stavbu nové budovy v Bohunicích, kam by se přesunuli zdravotníci z chátrající budovy na Obilním trhu, se přitom ředitel Fakultní nemocnice Brno Kraus snaží získat už několik let.

„Před čtyřmi roky jsme zahájili jakousi nultou etapu stavby. K výstavbě nové porodnice v Bohunicích je vše připravené," uvedl Kraus.

Komplikovanou situací pracoviště, kam jen za umělým oplodněním jezdí nejen ženy z celého kraje a republiky, ale i ze zahraničí, by se podle přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky Pavla Ventruby měli zabývat i místní politici.

„Porodnice je sice státní, ale rodí se v ní polovina všech dětí z kraje. Sehnat peníze na sloučení obou pracovišť by tedy mělo být i v jejich zájmu,“ je přesvědčen přednosta prestižní kliniky, která provádí komplikované porody i závažné ženské operace. Lékaři jen na Obilním trhu ročně odrodí okolo tří tisíc dětí z celého kraje.

Porodnicí se v nejbližší době chce zabývat hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. „Požádám ředitele pana Krause o aktuální informace o záměrech s porodnicí na Obilním trhu a poté se k tomu vyjádřím," oznámil Hašek.

Obilní trh je prestižním pracovištěm, kde například před 31 lety přišlo na svět první dítě ze zkumavky. Někdejší Zemská porodnice byla založena v roce 1888 a svého času patřila mezi nejmodernější porodní ústavy.

V rámci organizačních změn došlo od 1. února 2002 ke spojení všech brněnských gynekologicko-porodnických klinik do jednoho celku - Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Ta má dnes dvě pracoviště: Obilní trh a Bohunice.

Foto: FN Brno (porodnice Obilní trh)

Štítky Fakultní nemocnice Brno, Gynekologická-porodnická klinika, Bohunice, Zemská porodnice, Obilní trh, Brno-Bohunice, klinika, peníze, Roman Kraus, Michal Hašek, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na přestěhování porodnice do Bohunic nejsou peníze  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.