Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj i Brno zvýšily od ledna o pět procent platy v nemocnicích

Jihomoravský kraj zvýšil od ledna o pět procent platy ve všech nemocnicích. Učinil tak v souladu s nařízením vlády, řekla dnes mluvčí kraje Denisa Kapitančiková. Vyššího platu se dočkali všichni zaměstnanci osmi nemocnic, záchranné služby i dalších čtyř organizací zřizovaných krajem v oblasti zdravotnictví. Stejný krok učinilo i město Brno, uvedl mluvčí radnice Pavel Žára.

Zvýšení tarifních platů v nemocnicích od ledna o pět procent schválila vláda. Podle jejího nařízení by měly stoupnout platy nejen státním, ale i krajským, městským, církevním či soukromým zařízením. Peníze by na to měly dát v úhradách za léčení zdravotní pojišťovny. Některé nemocnice v České republice však avizovaly, že na růst platů nebudou mít.

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice ve Znojmě, Vyškově, Kyjově, Hodoníně, Břeclavi, Tišnově, Ivančicích a Letovicích. Kromě toho spravuje zdravotnickou záchrannou službu, Jihomoravské dětské léčebny, Dětské centrum Znojmo, Dětské centrum Kyjov a Domov pro postižené děti Otnice. "Navýšení platů bude podle sdělení ministerstva zdravotnictví zohledněno v úhradách od pojišťoven," uvedla Kapitančiková. Podle ní se navýšení týká zhruba 5600 lidí a vyžádá si za rok asi 100 milionů Kč.

Od ledna si na lepší peníze přijdou i zaměstnanci brněnských nemocnic zřizovaných městem. Týká se to Nemocnice Milosrdných bratří a Úrazové nemocnice. "Nařízení vlády se týká všech zaměstnanců zdravotnických zařízení. Kromě dvou nemocnic se tedy platy zvýšily i ve Sdružení zdravotnických zařízení II Brno a v Chovánku - dětském centru rodinného typu," informoval mluvčí města Žára.

Každá ze dvou brněnských městských nemocnic má okolo 500 zaměstnanců. Roční navýšení na platech obou zařízení činí skoro 18 milionů korun, u sdružení 3,5 milionu a u Chovánku téměř 1,5 milionu. "U nemocnic jsou mzdové náklady převážně financované ze zdravotního pojištění, proto v rozpočtu pro letošní rok nepočítáme s žádným navýšením finančních prostředků na pokrytí pětiprocentního zvýšení," sdělil Žára. Pro sdružení město vymezilo půl milionu a pro Chovánek milion korun, zbytek peněz si musí obstarat sama zařízení.

Zdroj: ČTK | Foto: FN Brno

Štítky nemocnice, mzdy, Jihomoravský, Brno, Jihomoravský kraj, peníze, Kyjov, Nemocnice Znojmo, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice Milosrdných bratří, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj i Brno zvýšily od ledna o pět procent platy v nemocnicích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.