Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnská nemocnice nabídne první online přenos zákroku na srdci

První veřejný přímý přenos zákroku na srdci v České republice budou moct sledovat lidé dnes v poledne prostřednictvím internetové televize. Zákrok provedou lékaři Fakultní nemocnice Brno, která chce online přenosem zvýšit povědomí veřejnosti o srdečních onemocněních. Dosud mohli přenosy operací sledovat pouze odborníci a lékaři, řekl dnes novinářům operatér Petr Kala.

Zhruba půlhodinový zákrok je v plánu ve 12:00 na katetrizačním sále invazivní a intervenční kardiologie Interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Brno. Podle Kaly je online přenos pro laiky v České republice ojedinělý. "Dosud byly jen pro lékaře. Pro odbornou veřejnost fungují už dvacet let a díky nim mohou odborníci vzájemně sledovat své operace. Ukázat zákrok veřejnosti se ale všichni bojí, protože jedna věc je vysvětlit postup znalcům a druhá laické veřejnosti, která medicíně nerozumí. Nezaznamenal jsem, že by kdekoliv na světě byly živé přenosy pro širokou veřejnost," řekl Kala.

Nemocnice však lidem přímý přenos ze zákroku poskytne. "Důvodem je zvýšení povědomí o příznacích srdečních onemocnění a pacienti také mohou vědět, co je v případě stejného zákroku čeká," doplnila Mrázová. Zákrok podstoupí osmdesátiletá pacientka, která prodělala infarkt myokardu. "Bude zcela při vědomí. Lékaři jí pouze při lokálním umrtvení zavedou do zápěstí katetr a pomocí rentgenu budou sledovat jeho cestu až k srdci. Tam jí do cévy umístí stent, který zamezí dalšímu selhání srdce," vysvětlila mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Podle ní stent zabrání zužování cévy. "Lidem se cévy zužují z různých důvodů například v důsledku kouření, špatné životosprávy nebo vrozené vady. Cévami se postupně nedostává do srdce krev a neokysličuje ho, což vede k infarktu," objasnila Mrázová s tím, že v takových případech je pak nutný velmi rychlý lékařský zásah, aby pacient přežil.

Zdroj: ČTK

Štítky lékař, nemocnice, přímý přenos, Fakultní nemocnice Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská nemocnice nabídne první online přenos zákroku na srdci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.