Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno začalo očkovat lidi bez domova proti žloutence

Brno zahájilo očkování lidí bez domova proti žloutence. Vyčlení na to 390.000 korun s cílem zajistit očkování pro 200 lidí. Brno se rozhodlo vynaložit peníze na očkování bezdomovců loni v létě, kdy se v kraji významně rozšířila žloutenka. Za loňský rok hygienici na jižní Moravě zaznamenali 449 případů, letos od začátku roku mají 66 případů. Týdně přibývají jeden až dva nakažení. Nejvíce nemocných je v Brně a okolí. Očkovací dávka stojí kolem 1000 korun, podávají se dvě.

Město zájemce očkuje ve spolupráci s Nemocnicí Milosrdných bratří. „Cílovou skupinou jsou lidé v noclehárnách, denních centrech, klienti krizové pomoci a lidé, kteří jsou trvale nebo dlouhodobě venku," uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek

Účast klientů v očkovacím programu podle něj zajišťují sociální kurátoři odboru sociální péče brněnského magistrátu. Očkování bude jednou týdně v městském středisku krizové pomoci v Masné ulici. „Maximální kapacita je 20 osob na jeden očkovací den. Očkování je dobrovolné. Z tohoto důvodu nelze říct, kolik bude preventivní akce stát. Zatím na ni město vyčlenilo 390.000 korun," doplnil Poňuchálek.

Nárůst počtu případů žloutenky na jižní Moravě začal loni v létě. Týdně přibývalo i 30 nově nakažených. Záchranka proto naočkovala záchranáře, magistrát strážníky, kteří přicházejí na ulici do styku s různými lidmi, ale i magistrátní úředníky ze sociálního odboru. Plánoval také očkování bezdomovců, příprava na to trvala doposud. Přestože už se letos žloutenka neprojevuje v tak velké míře jako loni, stále ještě zcela nevymizela. Týdně se objevují nové případy. Hygienici už provedli opatření u 3000 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými. Tím zabránili šíření nákazy.

Virus se vylučuje stolicí. Do těla vniká ústy především v situaci, když lidé jedí potraviny neumytýma rukama. Hygienici proto nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Není vhodné ani sdílet svačinu, pití, cigaretu nebo ručník. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.
 

Štítky Brno, žloutenka, bezdomovec, očkování, Jihomoravský kraj, Nemocnice Milosrdných bratří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno začalo očkovat lidi bez domova proti žloutence  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.