Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žena v Brně darovala ledvinu nemocnému bratrovi, operace dopadla úspěšně

Lékaři v Brně provedli transplantaci ledviny u nemocného muže, kterému orgán darovala jeho sestra. Podle lékaře Vladimíra Mejzlíka není tak časté, aby si sourozenci věnovali ledvinu. Dodal, že tělo muže orgán přijalo a vše je bez problémů. Centrum ročně provede asi 60 transplantací ledvin.

Devětatřicetiletý Martin z Mutěnic na Hodonínsku se potýkal se selháním ledvin. „Pracoval jsem jako řidič kamionu. Neměl jsem vůbec žádné zdravotní problémy, jen jsem býval za volantem více unavený. Řešil jsem děti, stavbu domu, takže jsem si myslel, že jsem jen přetažený a mám moc práce," uvedl Martin.

Později však vyhledal praktického lékaře a loni na jaře skončil v hodonínské nemocnici, kde se dozvěděl, že má špatné ledviny. „Myslel jsem si, že vše vyležím a za dva týdny budu v pohodě," přiznal Martin. Jeho zdravotní stav se však zhoršoval a za celý rok nenašel vhodného dárce. Ledviny musel přes noc čistit pomocí domácí dialýzy.

Martinova sestra Monika neváhala a chtěla bratrovi pomoct. „Nevěděla jsem, jestli budu vhodný dárce, protože máme jiného otce. Švagrové jsem řekla, ať mě objedná na testy. Potom nastala situace, jak to bráchovi říct," uvedla Monika. Vše se stalo na Martinových narozeninách. "Řekly jsme mu, že máme dárce a že jsem to já. Neměl slov a jen se mě ptal, jestli jsem opravdu rozhodnutá," dodala Monika.

Plánovaný lednový termín se musel odložit kvůli Moničině nemoci, ale ten březnový už vyšel. „Dva tři dny po operaci mi nebylo úplně dobře a bolelo to, ale byla jsem ráda, že se ledvina chytla a tělo ji přijalo," doplnila žena.

Její krok oceňují lékaři. „Není zase tak časté, aby si sourozenci věnovali ledvinu. Od sestry je to krásný počin. Častěji věnují ledvinu rodiče dětem nebo partner partnerce. Ta rizika jsou dnes už minimální, největší je na straně příjemce, jehož tělo nemusí orgán přijmout. V tomto případě však vše proběhlo bez problémů," řekl internista Mejzlík.

Brněnské centrum už provedlo 1280 transplantací ledvin. Kromě toho provádí i transplantace jater nebo srdce.

Zdroj: ČTK

Štítky ledvina, Brno, transplantace, okres Hodonín, Mutěnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena v Brně darovala ledvinu nemocnému bratrovi, operace dopadla úspěšně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.