Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Moravy klesl počet nemocných, chřipková epidemie ale trvá

V Jihomoravském kraji za poslední týden klesl počet nemocných s akutními respiračními onemocněními a chřipkou, ale epidemie trvá. Mezi 1,2 milionu obyvatel je kolem 22.000 nemocných.

 

 

Chřipka tvoří 11 procent, zbytek jsou akutní respirační nemoci jako nachlazení, kašel nebo záněty dutin. Před týdnem bylo celkem asi 26.000 pacientů. V nemocnicích stále platí zákaz návštěv.

Podle vedoucí protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek připadá 1900 nemocných na 100.000 obyvatel. "Situace je příznivá, protože máme mírný pokles. Na druhé straně je nutné říct, že teprve tento týden poklesla nemocnost na hodnotu, která byla v loňském roce nejvyšší. Situace je tedy lehce lepší, ale není to žádný výrazný pokles. Rozhodně nejsme za epidemií," zdůraznila hygienička.

Nejvíce lidí marodí v Brně, kde připadá 2200 nemocných na 100.000 obyvatel. V Brně žije kolem 380.000 lidí. Za poslední měsíc má Brno výkyvy. Nemocnost lidí na 100.000 obyvatel se tam každým týdnem mění z 2200 na 2500 a zase zpátky.

Nadále platí doporučení hygieniků o zákazu návštěv pro lůžková zdravotnická a sociální zařízení, které vydali už počátkem ledna. Tehdy na něj reagovala většina nemocnic. "Zákaz u nás stále platí až do odvolání a nevíme, kdy ho odvoláme," řekl ČTK mluvčí kyjovské nemocnice Filip Zdražil. Stejná situace je podle mluvčího Pavla Žáry i ve Fakultní nemocnici Brno. "Každý si však může návštěvy upravit podle své klientely. Obracejí se na nás lidé, že mají v domovech důchodců dědečka nebo babičku a nechtějí je tam pustit. V takových případech není vhodné zařízení úplně zavřít, ale je to spíš takové nedorozumění," dodala Ciupek.

Podle hygieniků se dá chřipce předcházet očkováním. V době epidemie už na něj ale může být pozdě. Proto by se lidé také měli teple oblékat, měli byjednorázově větrat, pít teplé nápoje a dostatečně spát.

Zdroj: ČTK

Jak na chřipku?

- dodržujte klidový režim, důležitý je dostatek spánku a odpočinku

- pijte horký čaj s medem a citronem

- doplňujte vitamin C, důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny

- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce

- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly

- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích

Lenka Dvořáková

Štítky Jihomoravský kraj, chřipka, Morava, návštěva, nemocnice, Brno, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy klesl počet nemocných, chřipková epidemie ale trvá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.