Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V kraji přibyly za týden čtyři nové případy žloutenky, intenzita epidemie slábne

V Jihomoravském kraji přibyly ve druhém týdnu roku 2017 čtyři nové případy žloutenky, od začátku roku jich je devět. očínaje rokem 2016 je to 457 potvrzených případů. Největší nárůst, 30 případů za týden, byl loni v létě. Intenzita epidemie žloutenky slábne, podle Ciupek možnost šíření nákazy ale trvá.

Loni byl celkový počet potvrzených případů 448. Hygienikům se ale stále daří zabránit šíření v kolektivech a ve školách. Ciupek nechtěla odhadovat, zda už je nákaza žloutenkou na ústupu, protože se některé případy z prosince a období svátků mohou projevit až v lednu. "Lze ale říct, že stále máme opatření v devíti školách a ta postupně budou končit. To nejpozdější v polovině února," řekla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata  Ciupek.

Podle ní se podařilo zabránit tomu, aby se nákaza dostávala na více dětí ve školách nebo kolektivech. Hygienici vždy provedli opatření, pokud se někde objevil nemocný jednotlivec. "Lví podíl na tom mají pedagogové, kteří poučili děti k takové hygieně, která se sluší a patří. Další věcí je vakcinace, takže se nám podařilo děti včas naočkovat," řekla Ciupek.

Jiná situace byla v rodinách, kde se postupně nakazilo více členů. Hygienici už učinili protiepidemická opatření u více než 2200 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými. Tím zabránili rozšíření.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy, především když lidé konzumují potraviny neumytýma rukama. Proto je podle hygieniků nutné umývat si je teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.

Zdroj: ČTK
 

Štítky žloutenka, Jihomoravský kraj, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, epidemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji přibyly za týden čtyři nové případy žloutenky, intenzita epidemie slábne  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.