Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hygienici vyhlásili v kraji epidemii chřipky

Hygienici v Jihomoravském kraji dnes vyhlásili epidemii chřipky. Už od minulého týdne trvá epidemie nespecifikovaných akutních respiračních onemocnění. Mezi 1,2 milionem obyvatel je kolem 22.000 nemocných.

 

 

Nemocných akutním respiračním onemocněním je 1824 na 100.000 obyvatel, hranice pro vyhlášení epidemie je 1700 až 2000. "V tomto týdnu přibyly především nemocné děti ve věku šest až 14 let. Přibylo také nemocných ve věkové kategorii 15 až 24 let. To je znakem nástupu skutečné chřipkové epidemie, protože od dětí se nemoc šíří i do dalších věkových kategorií," uvedla ředitelka protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Doplnila, že z Jihomoravského kraje se města Brno-město, Břeclav a Hodonín dostaly na hodnotu kolem 2000 nemocných na 100.000 obyvatel. Hygienici vydali už minulý týden v pátek doporučení nemocnicím o zákazu návštěv, mnoho nemocnic je vydalo ihned, další se přidaly.

Počínaje dneškem zakázala návštěvy i Nemocnice Kyjov na Hodonínsku. Akutní respirační onemocnění nemusí mít závažný průběh jako chřipka, nicméně i tak je Ciupek hodnotí jako nepříjemné nemoci. "Člověk může mít klidně i teplotu okolo 38 stupňů, má rýmu a kašle. U chřipky může být teplota mnohem vyšší i přes 40 stupňů a dá se říct, že nemocný sotva stojí na nohou. Tyto případy pak mohou končit zápalem plic, meningitidou nebo postižením srdečního svalu," dodala Ciupek.

Zdroj: ČTK

Foto: www.zdravion.cz

Jak na chřipku?

- dodržujte klidový režim, důležitý je dostatek spánku a odpočinku

- pijte horký čaj s medem a citronem

- doplňujte vitamin C, důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny

- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce

- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly

- návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích

Lenka Dvořáková

Štítky epidemie, chřipka, nemoc, Jihomoravský kraj, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Kyjov, Břeclav, okres Brno-město, Hodonín, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici vyhlásili v kraji epidemii chřipky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.