Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zábavní vědecký park Vida! v Brně otevřou 1. prosince

Zábavní vědecký park Vida!, který od loňska vzniká v jednom z pavilonů brněnského výstaviště, se veřejnosti otevře 1. prosince. Na ploše téměř 5000 metrů čtverečních nabídne přes 150 interaktivních exponátů, sdělila ČTK mluvčí centra Hana Laudátová.

Cílem je návštěvníky poučit o světě kolem nich, ale zároveň je i pobavit. Rok trvající přestavba pavilonu je téměř u konce, ještě v říjnu chtějí provozovatelé budovu zkolaudovat. Poté rozmístí a zprovozní exponáty, které jsou už několik měsíců ve výrobě. Zvídaví návštěvníci se mohou těšit na zemětřesnou desku, oceán v lahvi, rotující místnost, simulátor povodně a model lidského srdce v nadživotní velikosti. 

K dalším lákadlům patří společenství mravenců Atta nebo archeologické pískoviště. Na exponátech návštěvníci rozhodně nenajdou cedulku se zákazem dotýkání.

"Moderní science centrum v sobě musí správně kombinovat prvky klasického muzea, školy a zábavního parku či multiplexu. Objevujete tu nejen očima, ale všemi smysly. Zábava by tu měla být všudypřítomná, ne však samoúčelná," uvedl Lukáš Richter, ředitel krajské příspěvkové organizace Moravian Science Centre Brno, která novou turistickou atrakci provozuje.

Budování zábavního vědeckého parku umožnila dotace téměř 600 milionů korun z evropských fondů a státního rozpočtu. Na provozu centra se budou v prvních pěti letech podílet jak kraj, tak město Brno. Podobně zaměřená centra jsou také na dalších místech v Česku. V Liberci letos otevřeli park nazvaný iQLandia. V Plzni mají zařízení nazvané Techmania Science Center.

Zdroj: ČTK

Štítky ČR, věda, zábava, Brno, VIDA! science centrum, exponát, Brněnské výstaviště, Lukáš Richter, Techmania, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zábavní vědecký park Vida! v Brně otevřou 1. prosince  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.