Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Moravy nepřibyl nový případ žloutenky, nákaza stále hrozí

V kraji za poslední týden nepřibyl žádný nový případ žloutenky. Hygienici však stále prověřují několik podezření, riziko nákazy stále hrozí. Za poslední měsíc nebyl po dobu dvou týdnů žádný nový případ, potom se jich minulý týden objevilo hned šest. Od začátku roku je jich celkem 24, loni hygienici evidovali 448 nakažených v kraji.

Situace posledního týdne se podle vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renaty Ciupek dostala na úroveň první poloviny února, kdy žádný nový pacient nepřibyl. "Stále však nekončíme, protože stále dobíhají naše dozory. Nesmíme zapomenout na to, že se nám i minulý týden objevilo šest nových případů. Z nich čtyři byly z okolí dříve nakažených, ale dva neměly žádnou souvislost. Je tam určitý potenciál," zdůraznila Ciupek.

Kromě toho hygienici provádějí opatření ještě v jedné škole, kde se objevil případ nákazy. "Doběhne až v půli března," poznamenala Ciupek. Celkem podle ní hygienici provedli opatření u desítky škol, kde byli nemocní jednotlivci. Díky tomu se však podařilo zamezit šíření nákazy do kolektivu. Nemocní byli lidé především v rodinách, kde si žloutenku předávali členové mezi sebou. Opatření provedli hygienici u více než 2200 osob, které byly v kontaktu s nakaženými.

Problémy se žloutenkou se na jižní Moravě objevily loni v létě, kdy každý týden přibývalo 20 až 30 nově nakažených. Loňských 448 případů v kraji tvořilo polovinu z celkového počtu v celé republice. Žloutenka se projevuje zvýšenou teplotou, bolestí svalů a kloubů, nevolností a zežloutnutím očního bělma a kůže.

Zdroj: ČTK

Štítky infekční onemocnění, žloutenka, Morava, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy nepřibyl nový případ žloutenky, nákaza stále hrozí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.