Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2014

Jedenáct miliard a 207 milionů korun. S takovým rozpočtem bude příští rok hospodařit statutární město Brno. Po téměř tříhodinové rozpravě jej v úterý schválili brněnští zastupitelé. Bude o 420 milionů korun vyšší než letos. Návrh rady podpořilo třiatřicet, proti byli tři a hlasování se zdrželo jedenáct zastupitelů.

Největší část z rozpočtového koláče, přes 27 procent, půjde do dopravy. Největší částku 1,7 miliardy korun spolkne brněnský dopravní podnik, a to na nejen na provozní výdaje, zajištění linek MHD a údržbu, ale také na nákup nových mikrobusů, trolejbusů a pokračující modernizaci starých typů tramvají T3 a K2 na sólo a článkové vozy Vario 1 a Vario 2.

„K nejvýraznějším investicím, které budou mít lidé na očích, patří rekonstrukce Vaňkova náměstí v Masarykově čtvrti a úprava prostranství nad podzemními garážemi před Janáčkovým divadlem," uvedl náměstek primátora Robert Kotzian.

Několik milionů korun bude podle jeho vyjádření určeno na přípravné studie prodloužení tramvajových tratí z Osové k Univerzitnímu kampusu v Bohunicích nebo ze Štefanikovy čtvrti do Lesné.

Město bude významně investovat rovněž do bydlení opravami dalších domů především v ulicích Cejl a Bratislavská. Na 300 milionů korun půjde také do oprav a dostavby kanalizační sítě, která je realizována od loňského roku a celková částka dosáhne dvou miliard korun. 

Největší změnou oproti původnímu návrhu je škrtnutí pětimilionové dotace pro festival Cinema Mundi. Peníze skončí v rezervě rozpočtu.

Navrhovanou pětimilionovou dotaci pro festival kritizovala radniční opozice i iniciativa Brno kulturní. Vadilo jim, že je nesystémová a nespravedlivá vůči ostatním kulturním projektům. V ranní části zasedání zastupitelstva se jí vzdal sám ředitel festivalu Josef Čadík.

„Co se kolem této kauzy děje, je nedůstojné práce studentů a týmu, který se na přípravě festivalu podílí. Přežili jsme bez těch peněz a doufáme, že se nám podaří přežít i teď," řekl ve svém vystoupení k zastupitelům Čadík.

ČTĚTE VÍCE Ředitel brněnského festivalu Cinema Mundi odmítl dotaci 5 mil. Kč

Zastupitelé poté podpořili návrh primátora Romana Onderky. „Pro přesun oněch pěti milionů do rezervy rozpočtu hlasovalo pětatřicet zastupitelů, dva byli proti a osm se zdrželo," sdělil primátor.

Nejvyšší část příjmů tvoří podle Onderky daňové výnosy. Oproti letošnímu roku však o 11 procent vzrostly nedaňové příjmy, naopak o necelá čtyři procenta klesly kapitálové příjmy.

Podle primátora se postupně daří snižovat zadluženost města. V roce 2008 dosahovala 7,6 miliardy, v příštím roce by to mělo být 5,2 miliardy korun.

Štítky rozpočet, Brno, schvalování, MHD, Cinema Mundi, festival, Dopravní podnik města Brna, Roman Onderka, dotace, Robert Kotzian, Vaňkovo náměstí, Osové, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2014  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.