Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zastupitelé Brna odmítli návrh na projednání privatizace bytů

Brněnské zastupitelstvo dnes zamítlo návrh opozice na projednání privatizace bytů. Nové vedení města ji pozastavilo s odůvodněním, že chce podmínky prodeje bytů prověřit. Tento krok vyvolal nesouhlas zejména lidí, kteří měli těsně před podpisem smlouvy a vzali si na koupi bytu úvěr.

Zařazení bodu na program dnes navrhovali opoziční zastupitelé Libor Šťástka (ODS) a Oliver Pospíšil (ČSSD), ale nepodpořila
ho nadpoloviční většina zastupitelů.

Náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL) řekla, že město zadalo vypracování nezávislých posudků z ekonomického a právního hlediska, které budou hotové v březnu. Vedení radnice výsledky analýzy představí na dubnovém zastupitelstvu. Podle nich pak bude pokračovat v privatizaci.

Šťástka s Pospíšilem navrhovali, aby město dokončilo prodeje domů,  které zastupitelstvo v minulosti schválilo. Zařazení na program ale podpořilo jen 23 zastupitelů z 55.

Nové vedení města privatizaci pozastavilo na konci loňského roku kvůli prověření podmínek prodeje bytů. Tvrdí, že chce k záležitosti přistupovat s péčí řádného hospodáře, aby se v případě prodeje za nízkou cenu nedostalo do rozporu se zákonem.

Tento krok ale vyvolal nevoli u lidí, kteří už měli na byty peníze od bank, a teď nevědí, co bude dál. Na jednání zastupitelstva dnes přišli lidé, kteří žádali vedení radnice, aby domy těsně před schválením smluv prodalo. Liptáková je i s primátorem

Petrem Vokřálem (ANO) požádali, aby dali koalici na vyřešení situace čas. "Pravidla jsou stará a obáváme se, že se časem jejich část dostala mimo rámec české legislativy. To je důvod, proč to musíme prozkoumat, a nesmíme
zatím prodat ani jediný dům
," řekla Liptáková.

Místopředseda Bytového družstva Merhautova Jiří Krupica ale s tímto argumentem nesouhlasí. "Na jedné straně už platíme hypotéky a úvěry, ale byty nemáme. Zároveň ještě platíme nájemné a dostáváme se do velké ekonomické krize. Každý den je pro nás kritický," řekl.

"My nyní platíme za něco, co nevíme, jak dopadne. Město chce postupovat s péčí řádného hospodáře, ale dobrý hospodář nepáchá škody, které pak musí platit," řekl Vladimír Nováček z Filipovy ulice. Poukázal tak na příslib města, že pokud lidem vznikne škoda, město jim ji zaplatí.

Zdroj: ČTK

Štítky privatizace, Brno, radnice, Klára Liptáková, Oliver Pospíšil, Libor Šťástka, dům, ČSSD, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karolina Filipi

Je to podvod na lidi, není jen oněch pár ulic, jsou další na Lesné.Pani Liptáková z nás dělá blbce...město neumí s majetkem hospodařit, město nuikdy nejednalo s řádnou funkcí hospodáře.

Středa, 18. března 2015, 18:30Odpovědět

Zastupitelé Brna odmítli návrh na projednání privatizace bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.