Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žalobci kvůli kázání posílají policii na lídra muslimů v ČR

Městské státní zastupitelství v Brně posoudilo náboženské kázání lídra českých muslimů Muneeba Hassana Alrawiho jako možný trestný čin a případ předalo policii. Podle státního zástupce Jana Petráska je Alrawi podezřelý ze šíření nenávisti proti skupině obyvatel. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD).

V nahrávce kázání z roku 2010 z brněnské modlitebny Alrawi říká, že muslimové mají vychovávat své děti k nenávisti k takzvanému kufru. Tímto termínem se v islámu označuje nevíra v Alláha a podle některých výkladů pod něj spadají i lidé, kteří islám nepřijali. Alrawi podle deníku také řekl, že muslimští rodiče mohou své děti bít, pokud se nemodlí k Alláhovi.

Alrawi své vystoupení v brněnské mešitě hájí. Neútočil prý proti lidem a navíc citoval překlad projevu někoho jiného. "Myslím, že slova nikomu nevadí, vadíme jim my, muslimové jako takoví," řekl Alrawi deníku. 

Alrawi, který je předsedou Ústředí muslimských obcí v ČR, už nemůže být stíhán jako fyzická osoba, protože čin je promlčený. Pokud ale policie usoudí, že Alrawi vystupoval jako představitel právnické osoby, tedy Islámské nadace v Brně, kterou vede, promlčecí lhůta se na čin vztahovat nemusí. V tom případě mu mohou hrozit dva roky vězení a státní zástupce nevyloučil ani zrušení nadace, píše MfD.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, islám, kázání, mešita, Alrawi, Muneeb Hassan Alrawi, policie, Mladá fronta DNES, Česko, Státní zastupitelství ČR, Ústředí muslimských obcí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žalobci kvůli kázání posílají policii na lídra muslimů v ČR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.