Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zákaz pobytu zbaví střed Brna od nepřizpůsobivých lidí

Strážníci se snaží spolu s úředníky dostat opilce, žebráky a bezdomovce, kteří obtěžují lidi, z centra Brna tím, že jim podle přestupkového zákona zakazují pobyt ve středu města. Pokud jej někdo poruší, obviní jej kriminalisté z maření výkonu úředního rozhodnutí.

Prvním z nepřizpůsobivých občanů, jenž byl za něj potrestán, a to dvěma měsíci vězení, se stal 56letý muž, řekl dnes mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Zdůraznil, že strážníci se denně potýkají s desítkami lidí, kteří žebráním, pitím alkoholu, drobnými krádežemi nebo svým chováním obtěžují ostatní. Dlouho městská policie řešila tyto záležitosti tím, že je z centra vykazovala. Ukládat jim pokuty nemělo smysl, jde většinou o lidi bez prostředků.

Před dvěma měsíci se strážníci domluvili s radnicí Brno-střed na novém postupu. Pokud někoho policisté vykážou z centra opakovaně, musí se pak dostavit před přestupkovou komisi radnice. Ta mu následně pobyt v centru, tedy na území městské části Brno-střed, zakáže. Pokud je tento člověk i poté v centru přistižen strážníky, dopouští se trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což hrozí až tři roky vězení.

"Toto opatření se ukázalo jako vysoce účinné," uvedl Ghanem. Zdůraznil, že například s 56letým mužem, jehož poslal soud na dva měsíce do vězení, si městská policie dlouho nevěděla rady. Za uplynulé tři roky jej v centru Brna přistihla při 47 přestupcích.

Mluvčí zdůraznil, že při nedávném zasedání přestupkové komise Brno-střed byl zakázán pobyt v centru města dalším třem lidem. Protože ho jeden z nich porušil a strážníci jej přistihli v centru, kriminalisté jej už obvinili z maření výkonu úředního rozhodnutí.

Zdroj: ČTK

Štítky kriminalita, správa, strážníci, Brno, věznice, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz pobytu zbaví střed Brna od nepřizpůsobivých lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.