Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zájem o práci v armádě vzrůstá; získat ji ale není lehké

Práci v armádě hledá v souvislosti s přetrvávající hospodářskou krizí stále více lidí. Momentálně armáda eviduje 2316 zájemců, tedy zhruba o 150 více než před rokem. Stát se přitom profesionálním vojákem je poměrně složité a jen malý zlomek z uchazečů má šanci uspět.

V armádě nyní působí 21.100 vojáků, z toho je asi 6000 důstojníků. Úspory se týkají také resortu obrany. Náčelník generálního štábu Petr Pavel v květnu uvedl, že armádu bude muset letos opustit zhruba 800 lidí. Souvisí to hlavně s rušením důstojnických míst. Přesto je zájem o práci v ní stále velký.

Armáda má evidenci uvolněných míst u vojenských útvarů v zemi, která průběžně doplňuje. Uchazeč musí projít přijímacími testy a zvládnout tříměsíční základní výcvik ve Vyškově.

"S nástupem krize je z čeho vybírat. Zájem o práci v armádě trvale vzrůstá. Lidé oceňují sociální jistoty, vzdělávání zdarma a pro některé jsou motivací zahraniční mise," doplnila Nováková. Uchazeči ale mohou čekat měsíce, než budou přizváni k pohovorům. Zhruba 70 procent z nich uvádí, že chtějí počkají, a to třeba i delší čas, jen aby mohli absolvovat přijímací testy.

K těm je zváno obvykle čtyřikrát až pětkrát více uchazečů, než kolik je právě uvolněných míst u vojenských útvarů v zemi. Postupně se totiž skupina těchto uchazečů zmenšuje.

Někteří mají špatnou fyzickou kondici, jiní nezvládnou psychotesty a další prostě své plány přehodnotí. Ani ti, kteří se dostanou až do Vyškova na základní výcvik, nemají vyhráno. Zhruba deset až patnáct procent z nich totiž výcvik vzdá.

"Začíná teorií na učebnách. Pak se přechází do terénu a postupně se přitvrzuje," dodala Nováková. Ročně základním výcvikem projde a do armády je přijato okolo 800 nových vojáků. Z toho tvoří desetinu ženy. Každý týden přitom armáda eviduje nové uchazeče o práci v ní; někdy jde přitom týdně o více než sto lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky armáda, Vyškov, kariéra, Brno, Petr Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o práci v armádě vzrůstá; získat ji ale není lehké  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.