Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z čekárny chceme kavárnu, rozhodli Brňané v anketě

Radnice městské části Brno-střed dala v anketě na výběr, co by mělo být namísto zdevastované čekárny MHD na Obilním trhu. A ti, co se jí zúčastnili, rozhodli. Chceme kavárnu.

Anketa, která byla zveřejněna v říjnovém čísle radničního zpravodaje a ve které mohli občané hlasovat také prostřednictvím internetových stránek radnice, celkem jednoznačně ukázala, že kavárna bude tím nejlepším řešením. Kavárně daly hlas téměř tři čtvrtiny ze dvou a půl tisíce respondentů. Uzávěrka byla 30. listopadu.

Anketa ale nabídka i další možnosti využití: například jako infocentra, nebo zachování původní funkce coby čekárny s přístřeškem pro cestující, kteří čekají na tramvaj nebo trolejbus.

Čekárnu pouliční dráhy na Obilním trhu navrhl v roce 1926 architekt Oskar Poříska a o dva roky později byla postavena. Zajímavostí je mimo jiné fakt, že původně mělo minimálně část prostoru podzemních záchodků osvětlovat denní světlo procházející přes skleněnou podlahu. Ta je však již několik let z bezpečnostních důvodů překrytá dřevěnými deskami.

Stavba byla projektována a postavena jako spojení čekárny a podzemních veřejných záchodků. Přestože je památkově chráněným objektem, je v dezolátním stavu a chátrá a záchodky jsou už mnoho let uzavřeny.

V současnosti vlastní čekárnu Dopravní podnik města Brna a záměr městské části se mu líbí.

„Jedná se kulturní památku, a tak ji alespoň udržujeme. Na to dát ji do původního stavu, ale nemáme peníze. Tak ji alespoň čas od času vylíčíme, aby trochu vypadala. Ale není to moc platné, za pár dnů je čekárna opět posprejovaná od vandalů,“ posteskla si tisková mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

A tak přišla nabídka radnice městské části Brno-střed funkcionalistickou čekárnu na okraji parku při ulici Údolní opravit a najít pro ni smysluplné využití.

Využít prostor jako kavárnu je originálním návrhem ateliéru RAW se zachováním a znovuzprovozněním podzemních WC.

„Pokud se s dopravním podnikem dohodneme na převodu, nic nebude bránit tomu, abychom záměr a přání občanů realizovali. Jestli tomuto projektu dají zelenou i památkáři, mohli bychom přeměnu uskutečnit už během příštího roku,“ řekl starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka.

Štítky Anketa, čekárna MHD, Obilní trh, kavárna, čekárna, městská část, Brno, Brno-střed, Dopravní podnik města Brna, Oskar Poříska, Libor Šťástka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z čekárny chceme kavárnu, rozhodli Brňané v anketě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.