Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vydavatelé Hitlerových projevů odmítli vypovídat

Majitelé brněnského nakladatelství guidemedia.cz Pavel Kamas a Lukáš Novák odmítli na policii vypovídat k tomu, zda jsou skutečně držiteli autorských práv k nedávno vydané publikaci Adolf Hitler: Projevy.

Kamas řekl, že si je autorstvím práv jistý, a odmítl, že by je vlastnila německá spolková země Bavorsko. Je připraven o věci diskutovat v literárních kavárnách nebo například na univerzitách. Pro policii se ale nehodlají k věci jakkoli vyjadřovat.

„Jde nám o princip. Pokud bychom dnes podali vysvětlení, přistoupili bychom tak na to, že by byla věc kriminalizována. A to naprosto odmítáme,“ uvedl Kamas. Kdo dal podnět policii k tomu, aby se touto věcí zabývala, to netuší.

Vydavatel Hitlerových projevů se domnívá, že Bavorsko je držitelem autorských práv pouze k diktátorově knize Mein Kampf. Poukázal na Hitlerovu závěť, v níž vůdce třetí říše odkázal majetek své nacistické straně NSDAP, nebo německému státu.

V té době platil v Německu zákon z roku 1901, jakási obdoba současného autorského zákona, a podle něj se autorská práva vztahují na psané slovo, nikoli na projevy, uvedl Kamas.

Kniha je výborem z projevů nacistického diktátora z let 1939 až 1942. Kamas k ní uvedl, že chtěl jejím vydáním poskytnout veřejnosti dosud prakticky nedostupné projevy, a to jako podklad pro svobodné utváření jejich názorů.

Podle odborníků by ale mohly být projevy bez odborného komentáře zavádějící.

Publikaci na 650 stranách vydal Kamas pod hlavičkou nakladatelství Guidemedia etc. Náklad činí 10 tisíc kusů, prodává se jen na internetu.

Podle propagačních textů na webu se čtenář knihy dozví, že Hitler mluvil o Češích s úctou a uznáním, že podle něj měl každý stejné právo na život, že usiloval o mír, přál si upřímné přátelství s Anglií a neměl nic proti Rusům.

Zdroj: ČTK
Foto: guidemedia.cz

Štítky kniha, Adolf Hitler: Projevy, brněnské nakladatelství, guidemedia.cz, Pavel Kamas, Lukáš Novák, Adolf Hitler, policie, autorské právo, Bavorsko, Nacistické Německo, Národně socialistická německá dělnická strana, Německo, Mein Kampf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydavatelé Hitlerových projevů odmítli vypovídat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.