Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vítr odnesl střechu domova pro seniory v Šanově, evakuace 40 lidí

Silný vítr utrhl dnes odpoledne část střechy Domova pro seniory Anavita v Šanově na Znojemsku. Hasiči evakuovali 40 lidí, řekl mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš. Vznikla škoda dva miliony korun, sdělila mluvčí domova Hana Raiskubová. Evakuovaní našli zázemí ve vedlejší budově domova, který má tři objekty. Nikdo nebyl zraněn.

Podle Raiskubové jsou dvě třetiny evakuovaných lidí nepohybliví pacienti. Hasiči kvůli silnému větru zasahovali i na jiných místech v kraji. Zaznamenali už skoro čtyřicítku výjezdů.

Střecha domova uletěla ve Viniční ulici. "Zabezpečili jsme zbytek střechy a evakuovali lidi zevnitř, které jsme umístili do vedlejší nezasažené budovy," uvedl Jirouš.

Ředitel domova Jiří Dušek informoval na webových stránkách domova, že všichni klienti jsou v naprostém pořádku. "Okamžitě jsme je přestěhovali a není žádný důvod k obavám o jejich bezpečí. Vzniklou situaci řešíme a následky větru v co nejkratším časovém horizontu odstraníme," informoval Dušek.

Podle Raiskubové byla převážná většina klientů nepohyblivá. "Jsou buď upoutaní na lůžko nebo na vozíku," doplnila mluvčí. Domov celkově ve všech třech objektech pečuje o 120 lidí, kteří mají z 80 procent Alzheimerovou chorobu nebo trpí demencí.

Vítr napáchal utržením střechy škodu dva miliony korun. Domovu pro seniory pomůže Jihomoravský kraj. Klienti budou nejspíš po dobu oprav střechy pobývat v dalších budovách domova. "V případě potřeby je můžeme dát do sesterského Domova seniorů Anavita v Modřicích," doplnila Raiskubová.

Hasiči v souvislosti s větrem zaznamenali už téměř čtyřicítku výjezdů. "Vesměs jsou to případy popadaných stromů nebo stromů hrozících pádem," dodal Jirouš. Nejvíce událostí hasiči evidují na Blanensku, následuje Brno a Brněnsko.

Zdroj: ČTK

Štítky domov, střecha, Šanov, okres Znojmo, domov pro seniory, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítr odnesl střechu domova pro seniory v Šanově, evakuace 40 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.