Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vinaři dnes otevřeli první lahve mladého vína

Vinaři v Česku dnes otevřeli první lahve mladého vína z letošní úrody. První z nich, obří pětilitrovou, přinesl v Brně průvod v čele s hercem Martinem Krausem z katedrály na Petrově na náměstí Svobody a herec z ní naléval lidem nejblíž pódia.

Na náměstí mladá vína ochutnávaly tisíce lidí. Svatomartinské slavnosti se konají na mnoha místech po celém Česku a kromě vína jsou spjaty s tradičními pokrmy, především s pečenou husou.

Letos vinaři dodají na trh 1,9 milionu lahví, což je mírný pokles. nejvíce jich bylo předloni, a to 2,2 milionu. Některé firmy však počítají i přes slabší sklizeň hroznů se zvýšením produkce, například společnost VINIUM Velké Pavlovice. Loni firma vyrobila čtvrt milionu lahví, letos jich bude 310.000, řekl obchodní ředitel Vinia Viliam Hranec. "Na počátku kampaně měli sklepmistři obavy, když vyslechli požadavek obchodního oddělení na takové rekordní množství. Nakonec to ale dobře dopadlo," uvedl Hranec.

Známku letos získalo 342 vín od 107 firem, 88 vzorků hodnocením neprošlo. Už loni se zpřísnila pravidla hodnocení s cílem zachovat množství uznaných vín, ale zvýšit jejich kvalitu.

Nejvíce Svatomartinských vín bude letos v tuzemsku z odrůdy Müller Thurgau s 89 víny. Bílá vína dále doplní červená odrůda Modrý Portugal s 59 víny, u růžových převládá Svatovavřinecké se stejným počtem vzorků.

Na brněnském náměstí Svobody je dnes k ochutnávce přichystáno 100 vzorků vín z Moravy i Čech. Slavnosti pokračují do pátku a složení vín se bude měnit. "Návštěvníci zde najdou i regionální potraviny a řadu kulturních vystoupení. Slavnosti probíhají i v Městském divadle a ve vybraných restauracích, ve čtvrtek večer i v labyrintu pod Zelným trhem," řekla mluvčí brněnských Svatomartinských slavností Kateřina Martykánová.

Odborníky překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. "Celkově v letošním roce očekáváme spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu," uvedl Marek Babisz z Národního vinařského centra.

Obdobné akce se konají i jinde v zemi, například v Uherském Hradišti nebo Praze. Mladé víno mohou lidé ochutnávat i v jiných termínech. Například ve Slavkově u Brna se uskuteční na zámku Svatomartinské slavnosti v sobotu. Ponesou se v duchu tradičních slavností spojených s ukončováním hospodářského cyklu v zemědělství.

Zdroj: ČTK

Štítky víno, slavnost, Česko, Martin Kraus, Brno, Náměstí Svobody, Brněnský Petrov, VINIUM a.s., Velké Pavlovice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinaři dnes otevřeli první lahve mladého vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.