Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Vyškově se protestovalo proti průjezdu amerických vojáků

Na náměstí ve Vyškově dnes lidé protestovali proti průjezdu amerických vojáků Českou republikou a proti členství v NATO. U stánku, kde lidé mohli podepisovat dvě různé petice, se však sešlo nejvýše 50 lidí. Objevilo se i několik jedinců, kteří s protestem nesouhlasili. Akci pořádali místní komunisté a Alternativa Zdola. Jde o první z veřejných protestů, američtí vojáci přijedou do ČR z Polska v neděli.

Lidem, kteří se na vyškovském náměstí sešli, se nelíbí, že američtí vojáci zvolili k přejezdu ze cvičení v Pobaltí do domovské základny v bavorské Vilsecku demonstrativní průjezd v koloně po českých dálnicích. Nelíbí se jim také, že ve vyškovských kasárnách budou z neděle na pondělí nocovat. "Je cynické, že v roce 70. výročí osvobození naší země a konce druhé světové války necháváme naším územím pochodovat cizí vojska. A to navíc v době zostřené geopolitické situace, kdy by se mělo jednat o klidu zbraní. Tato akce napětí pouze eskaluje," prohlásili organizátoři.

Protestní shromáždění proti přenocování vojáků NATO ve Vyškově, které organizuje místní buňka KSČM a Alternativa Zdola, se konalo 26. března na vyškovském Masarykově náměstí.

Lidem předložili k podpisu petice. První z nich protestuje proti přítomnosti cizích vojáků na území republiky a proti případnému stavění základen vojsk NATO v Česku. Druhá petice vyzývá k vystoupení Česka z NATO, které autoři považují za mocenský nástroj zasahující do suverenity států.

Protestní shromáždění proti přenocování vojáků NATO ve Vyškově, které organizuje místní buňka KSČM a Alternativa Zdola, se konalo 26. března na vyškovském Masarykově náměstí.

Protesty proti USA a NATO eskalují právě před průjezdem amerických vojáků. Ten má deklarovat připravenost USA spolupracovat při obraně Evropy proti případnému ataku ze strany Ruska, které před rokem anektovalo ukrajinský Krym a rozpoutalo hybridní válku v oblasti ukrajinského Donbasu. Američané cvičili v Pobaltí, kde žije početná ruská menšina a které se cítí být ohrožené současnou ruskou politikou.

Američané přijedou do Česka ze tří směrů v neděli, přespí ve Vyškově, Pardubicích a Liberci, v pondělí se přesunou do Prahy a do Německa odjedou ve středu.

Zdroj: ČTK

Štítky Vyškov, Česko, NATO, petice, Polsko, Baltské státy, druhá světová válka, KSČM, USA, Vilseck

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyškově se protestovalo proti průjezdu amerických vojáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.