Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vánoční trhy na Zelném trhu v Brně letos nebudou

Atmosféru Vánoc na Zelňáku, na kterou byli Brňané zvyklí v předchozích letech, si letos prožijí na Moravském náměstí.

Rekonstrukce Zelného trhu se totiž kvůli práci archeologů opozdila a se stavbaři se nepodařilo dojednat pořádání ve střední části náměstí, která je hotová. To dnes řekl končící starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka (ODS). Variantu na Moravském náměstí označil za nouzovou.

Na Moravském náměstí se vánoční trhy v předchozích letech konaly také. "Jednali jsme s pořadateli obou trhů. Došli jsme k dohodě, že organizaci bude mít na starosti pořadatel Vánoc na Zelňáku a jeho úkolem bude vytvořit takové trhy, které budou mít jednotícího ducha a nepůjde o prosté spojení dvou různých akcí," vysvětlil Šťástka.

Do konce týdne se má dohoda ještě v detailech doladit tak, aby se na Moravské náměstí vešli všichni stánkaři. Na Zelném trhu jich bývá zhruba 70, na Moravském náměstí 40. "Kapacita je 120, měli by se tam tedy vejít všichni a budou obsazené všechny cestičky na náměstí. Je na pořadatelích, aby třeba každé z nich dali jednotícího ducha," uvedl Šťástka.

Současnou variantu považuje za nouzovou a přechodnou pouze pro letošní rok. "Druhou variantou bylo trhy zrušit, ale to jsme nechtěli. Před šesti lety jsem inicioval jejich vznik a nebylo lehké, aby pořadatelé přemluvili řemeslníky z celé republiky, aby do Brna přijeli," poznamenal Šťástka. Od začátku stavby dostával ujištění, že se pro vánoční trhy Zelný trh včas otevře, čáru přes rozpočet však udělaly dlouhé archeologické práce. "Navíc investorem je Brno a ne městská část, takže jsme na to neměli žádný vliv," řekl Šťástka.

Nyní se počítá s tím, že rekonstrukce historického náměstí skončí příští rok v květnu, kdy se zpět přesunou prodejci ovoce a zeleniny. I ti letos našli provizorní útočiště na Moravském náměstí. "Sice se tomu hodně bránili, ale postupně zjistili, že zde mají možná i vyšší tržby a pro řadu lidí jde o dostupnější místo. Proto se uvažuje o tom, že se bude ovoce a zelenina prodávat příští rok na obou místech," uvedl Šťástka.

Zdroj: ČTK
Foto: Wikipedia

Štítky správa, stavby, trh, Vánoce, Brno, Zelný trh (Brno), vánoční trhy, Libor Šťástka, Moravské náměstí, ODS, Brno-střed, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční trhy na Zelném trhu v Brně letos nebudou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.