Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

VAK chce zmodernizovat čistírnu v Jedovnicích za čtvrt mld Kč

Odpadní vody z Jedovnic, Rudice, Vilémovic a ze Senetářova v centrální části Chráněné krajinné oblasti Moravský kras by měla v budoucnu likvidovat jedovnická čistírna.

Bude ale nutná její modernizace a rozšíření provozu, což přijde na zhruba 250 milionů korun. Větší část nákladů by měla pokrýt dotace EU. Dnes to řekl ředitel Vodárenské akciové společnosti (VAK) Petr Fiala.

V Jedovnicích, Rudici a Vilémovicích jsou značně zastaralé čistírny odpadních vod. Výhodnější než jejich rekonstrukce je investice do jediné z nich, a to v Jedovnicích, uvedl Fiala.

Rudickou a vilémovickou čističku bude možné po úpravách uzavřít. V nejhorším technickém stavu je čistírna v Rudici, na což dlouho upozorňují ochranáři. Obec leží v přírodně mimořádně cenné lokalitě Rudické propadání, kterou tvoří četné jeskyně. Unikající odpadová voda v nich může poškozovat krápníkovou výzdobu.

Problémem Senetářova je, že čistírnu nemá. "Modernizace a rozšíření tohoto zařízení v Jedovnicích je proto nejefektivnější cestou ke zlepšení situace hned ve čtyřech obcích," uvedl Fiala.

VAK se ještě letos pokusí získat příslib dotací od EU. Pokud by záměr vyšel, náročné technické úpravy by mohly začít za rok.

Vodárenská akciová společnost dvacet let obhospodařuje vodovody na území 78 měst a obcí Blanenska. Největší problémy má právě z provozem čistíren ve střední části Moravského krasu. Firmu vlastní radnice měst a obcí, o údržbu jejichž vodovodů a kanalizací se stará. Jsou sdruženy ve Svazku měst a obcí.

Zdroj ČTK

Štítky Jedovnice, čistírna vody, stavba, Rudice, Petr Fiala, Senetářov, Vilémovice, Evropská unie, CHKO Moravský kras, Vodárenská akciová společnost, Rudické propadání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VAK chce zmodernizovat čistírnu v Jedovnicích za čtvrt mld Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.