Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V sídle Ústavního soudu našli schránku s dokumenty

Schránku s historickými dokumenty se podařilo odkrýt v sídle Ústavního soudu, někdejším Zemském sněmu v Joštově ulici v Brně. Plány, fotografie a další písemnosti se dochovaly v perfektním stavu.

Ke studiu a odbornému ošetření je převzali pracovníci Moravského zemského archivu. Ústavní soud připravuje na začátek příštího roku výstavu jejich kopií, řekla dnes mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Objev je výsledkem stavebně-historického průzkumu, který předchází rekonstrukci hodnotné budovy z let 1875 až 1878. Nejprve se podařilo zjistit, že se někde v budově skrývá takzvaný závěrečný kámen a schránka s blíže neurčeným obsahem. Po několika týdnech odborníci kámen opravu našli a z dutiny za ním vyzvedli měděnou schránku.

Ve středu ji za přítomnosti archivářů otevřel předseda soudu Pavel Rychetský. Byly v ní fotografie stavby včetně interiérů, plány podepsané architekty budovy, seznam stavitelů a umělců, kteří se podíleli na výzdobě, dále dobový tisk, dokumenty z činnosti zemského sněmu a zapečetěná skleněná dóza s dobovými mincemi.

"Nalezené artefakty jsou v perfektním stavu a dlouhé skladování přečkaly bez jakéhokoliv poškození," uvedla Sedláčková. Soud k otevření schránky nepřizval novináře, fotografie zveřejnil na svém webu.

Ústavní soud sídlí v monumentální, architektonicky hodnotné budově někdejšího Zemského sněmu, postavené na nové brněnské okružní třídě. Budovu navrhli vídeňští architekti Anton Heft a Robert Raschka. V současnosti se připravuje částečná rekonstrukce budovy. O víkendu se na průčelí budovy vrátily sochy. Poškozené originály nahradily kopie.

Zdroj: ČTK
Foto: US

Štítky ústavní soud, Brno, Miroslava Sedláčková, Moravský zemský archiv v Brně, Pavel Rychetský, Robert Raschka, Landtag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sídle Ústavního soudu našli schránku s dokumenty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.