Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně zasedl kvůli otravám metylalkoholem krizový štáb

V Brně zasedl ve středu v 9 hodin krizový štáb Jihomoravského kraje. Svolal jej hejtman Michal Hašek (ČSSD). Úřady budou společně reagovat na aktuální vývoj v případu otrav lidí pančovaným alkoholem a budou se snažit snížit možná rizika pro obyvatele kraje.

„Je pro mě nepřijatelné, aby tato krizová situace dále ohrožovala zdraví a životy obyvatel kraje. Proto chci projednat a využít všechny zákonné možnosti, které jako představitelé krajské samosprávy máme, abychom zabránili dalšímu zhoršování již tak špatné situace,“ řekl agentuře Mediafax Hašek. Média a veřejnost seznámí se závěry jednání v 10.30.

Hašek považuje za alarmující, že přestože jsou aktuální rizika požívání této toxické látky veřejně známá, situace se zhoršuje a počet obětí i hospitalizovaných stoupá.

Jihomoravský krizový štáb se bude primárně zabývat ochranou obyvatel kraje a zprostředkováním co nejširšího okruhu informací spotřebitelům. Jedná se například o přehled míst, kde si lidé mohou nechat otestovat alkoholické nápoje, u nichž mají podezření, že by se mohlo jednat o produkty vyrobené z nebezpečného metylalkoholu.

„V tuto chvíli nemá bohužel nikdo představu o tom, jaké množství nebezpečných lahví s alkoholem je již mezi lidmi. Nestačí proto pouze honit viníky a bránit dalšímu prodeji, ale musíme se také zaměřit na již nakoupené produkty, které mají lidé doma připravené ke spotřebě v přesvědčení, že se jedná o bezpečné lihoviny,“ řekl hejtman.

Tito lidé musejí podle něj například vědět o možnostech, jak si ověřit zdravotní nezávadnost produktů. „Zároveň je nutná součinnost krajských zdravotních zařízení, které by se měly vzájemně informovat a spolupracovat,“ vysvětlil Hašek.

Hašek v pozici šéfa Asociace krajů České republiky zároveň doporučil hejtmanům kvůli množícímu se počtu úmrtí na otravu metylalkoholem svolat krizové štáby ve všech krajích.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky Brno, krizový štáb, Michal Hašek, ČSSD, Jihomoravský kraj, Mediafax, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně zasedl kvůli otravám metylalkoholem krizový štáb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.