Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně začalo druhé kolo hodnocení soutěže Pivex

Zlatý pohár pivex - pivo 2013, to je soutěž, které se letos účastní 51 značek piv z 15 českých pivovarů. Degustátoři dnes mohli poprvé ochutnat i vzorky minipivovarů. Letos je jich v soutěži osm s 12 značkami piv.

Výsledky 21. ročníku Pivexu organizátoři zveřejní 6. března v Brně na úvod galavečera pivovarníků a sladovníků České republiky. Letos poprvé jsou v soutěži i míchané pivní nápoje, jejichž popularita roste. Organizátoři tak reagují na zájem konzumentů.

„Neoznačené vzorky v soutěži posuzuje anonymně porota,“ uvedl Jiří Morávek ze společnosti SNIP. Je složená ze zástupců soutěžních pivovarů, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a dalších odborníků.

Hlavními hodnoticími kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz a hořkost. Odborný garant soutěže Antonín Kratochvíle říká, že minipivovary, které jsou v soutěži podruhé, dávají odlišný pohled na kvalitu piva.

„Je to taková domácí kuchyně, která daleko více vyjadřuje místní zvyky, jež pivovar uplatňuje,“ uvedl Kratochvíle. Doplnil, že letos ve světě patrně poprvé vyrobí pivovary dohromady více než dvě miliardy hektolitrů piva.

„V posledních letech byly přírůstky zejména v Asii. Na celkových číslech mají podíl i české pivovary,“ řekl Kratochvíle.

Loni získal nejvíc ocenění v soutěži Pivex Přerovský pivovar Zubr. Zubr gold byl absolutním vítězem soutěže. Nejlepším světlým ležákem byl Zubr premium. Mezi světlými výčepními pivy porota vybrala Zubr gold. Přerovský pivovar měl i nejlepší kolekci.

O zlatý pohár loni bojovalo 16 pivovarů a porotci ve dvoukolové soutěži vybírali ze 45 značek piv.

Zdroj: ČTK

Štítky Zlatý pohár pivex - pivo 2013, soutěž, degustace, vzorky, pivovar, minipivovar, Brno, pivo, Jiří Morávek, Česko, Praha, Pivovar Zubr, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začalo druhé kolo hodnocení soutěže Pivex  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.