Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně je zhruba 2000 bezdomovců a přibývá jich

V Brně žije zhruba 2000 bezdomovců a jejich počet roste. Zjistil to magistrát, který se na sčítání lidí bez přístřeší zaměřil po čtyřech letech. Od té doby jich přibylo téměř 600. Počet zahrnuje jak lidi žijící na ulici, tak přespávající v noclehárnách nebo bydlící v azylových domech.

V sociálních zařízeních žije také na 300 dětí, informovala dnes ČTK mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová.

"Zaměřili jsme se na osoby, které v daném okamžiku nemají zajištěnou svou základní potřebu stabilního bydlení. Spadají do toho nejen lidé z venku, z nocleháren nebo azylových domů, ale také například před opuštěním vězení nebo žijící v nejistém bydlení v provizorních a neobvyklých stavbách," uvedla Haluzová.

Magistrát počet lidí bez domova zjišťoval už v letech 2006 a 2010. Letos poprvé se ve statistice promítl i počet dětí, které žijí se svými rodiči v komerčních ubytovnách. "Tento údaj nepřímo zachycuje fenomén bezdomovectví úplných či neúplných rodin," poznamenala Haluzová.

Počet bezdomovců narůstá. "Od posledního měření v roce 2010 je jich o 596 více. Několikanásobně se zvýšil počet lidí, kteří využívají pro řešení své situace komerčních ubytoven," sdělila Haluzová. Podle ní tvoří zhruba 70 procent bezdomovců muži. "Snižuje se podíl mladých lidí, naopak se zvyšuje počet starších 60 let," podotkla mluvčí.

Výsledky sčítání plánuje město využít pro plánování sociálních služeb a sociální práce. "Projekty na mapování bezdomovství patří k respektovaným způsobům zjišťování informací o tomto složitém sociálním jevu, který se dotýká celé společnosti," řekla náměstkyně primátora Jana Bohuňovská.

Zdroj ČTK

Štítky bezdomovci, Brno, sociální problém, město, děti, bezdomovec, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně je zhruba 2000 bezdomovců a přibývá jich  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.