Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně dojezdí v únoru po 33 letech hranaté autobusy Karosa

Cestující se v Brně v únoru rozloučí s posledními hranatými autobusy Karosa řady 700. V městském provozu dojezdí po 33 letech, poprvé se s nimi bylo možné svézt v roce 1982. V provozu jich je posledních 22 a nahradí je autobusy z první letošní dodávky autobusů na plyn, řekla dnes mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová. V Praze tyto vozy přestaly jezdit loni na podzim.

Zmíněný typ autobusů začal z ulic mizet postupně ve druhé polovině 90. let, poslední dodané kusy se datují do roku 1995. Od té doby začal dopravní podnik kupovat nové typy Karos a od nového tisíciletí už to byly převážně nízkopodlažní autobusy nových značek. Loni zahájil masivní obnovu parku.

Koupil prvních 12 vozů na plyn, letos jich přibude dalších 88, z nich 24 už do konce ledna. Celkem má brněnský dopravní podnik přes 300 autobusů.

Vzhledem k tomu, že podle smlouvy na získání evropských dotací musí dopravní podnik sešrotovat stejný počet autobusů, jako jich koupí, nebudou jezdit staré vozy ani nikde jinde. Dříve některé vyřazené prodával do menších dopravních podniků či soukromým dopravcům. "

"Pouze jeden předáme do technického muzea a jeden, který je pomalovaný pěknými sprejerskými tagy, si necháme pro zvláštní jízdy," upřesnila Hailichová. V Brně se postupem času objevilo 449 autobusů typu Karosa 700, z toho 30 kloubových, ze kterých už zbývá jediný.

Nákup nových autobusů se však nedotkne jen nejstarších Karos, ale i těch, které se nakupovaly od roku 1998 a dokonce i typů CityBus, které kupoval dopravní podnik od roku 2002.

Zdroj: ČTK
Foto: dpmb.cz

Štítky Brno, dopravní společnost, Praha, Karosa, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně dojezdí v únoru po 33 letech hranaté autobusy Karosa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.