Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ústavní soud rozhodne o poplatku za televizi v restauraci

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí své rozhodnutí o stížnosti hostinského, který se soudí s Intergramem, kolektivním správcem autorských práv, o poplatek za televizi umístěnou v provozovně. Ve stížnosti tvrdí, že přítomnost televize v hostinci automaticky neznamená, že byla užívána k veřejné produkci.

Předmětem sporu je částka odpovídající údajnému bezdůvodnému obohacení hostinského. Krajský soud v Hradci Králové přiznal Intergramu 3895 korun plus úroky a náklady řízení. Muž tvrdil, že televize sloužila pouze pro soukromé účely, případně k promítání videozáznamů motoklubu, a nikoliv k veřejné produkci.

Ústavní soud již loni rozhodl, že když si například prodavač pustí v obchodě vlastní rádio, nemusí kvůli tomu provozovatel platit kolektivnímu správci autorských práv. Požadovat licenci by bylo v podobných případech přepjatě formalistické.

Konkrétně tehdy soudci vyhověli firmě Velo CZ, která měla podle původního verdiktu právě kvůli rádiu v prodejně kol platit 2093 korun Ochranné asociaci zvukařů - autorů. V podobných případech by měla justice podle ÚS podrobněji zkoumat konkrétní okolnosti, například zda rádio skutečně bývalo v provozu, komu patřilo a zda z něj měl provozovatel nějaký prospěch.

Zdroj: ČTK

Štítky ústavní soud, televize, Krajský soud v Hradci Králové, Ochranná asociace zvukařů, poplatek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud rozhodne o poplatku za televizi v restauraci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.