Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Unikátní orlí voliéra přivítala první návštěvníky

Dnes dopoledne byla symbolickým přestřižením pásky a indiánským orlím tancem otevřena nová unikátní voliéra orlů bělohlavých v brněnské zoologické zahradě. Za přítomnosti primátora města Brna Romana Onderky a herců Pavly a Dušana Vitázkových si první hosté prohlédli 73 m dlouhou návštěvnickou cestu, ze které se nabízí pohled do menších výběhů urzona, skunka a především otevřená vyhlídka do prostoru voliéry orla bělohlavého s autentickou přírodní scenérií a vodní kaskádou.

„Jedná se o jednu z nejvýznamnějších realizací, které byly v Zoo Brno v posledních letech uskutečněny. Již na první pohled je zřejmé, že architektonické a technické řešení expozice je unikátní a zcela odlišné od tradičního pojetí voliér. Ostatně orel bělohlavý, čtvrtý největší orel na světě, který je tradičními indiánskými kulturami ctěn jako posel mezi bohy a lidmi, si to plně zaslouží,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Přestože půdorys expozice zaujímá pouze 1 300 m2, patří vlastní voliéra pro orla bělohlavého svojí maximální výškou 15,5 m a celkovým objemem přes 8 700 m3 k největším voliérám realizovaným v českých zoologických zahradách a její unikátnost spočívá především v řešení nosné konstrukce. Namísto obvyklého vyvěšení sítě voliéry na vnitřních stožárech a stabilizace množstvím lan do okolí byla navržena samonosná konstrukce ve tvaru obráceného komolého kužele sestávající z 16 stožárů spojených v horní části kruhovým prstencem o průměru 30 m.

Díky tomuto originálnímu řešení se podařilo spojit dva téměř protichůdné požadavky, tj. vytvořit co největší prostor pro let orlů v horní části a současně minimalizovat zásah do okolí voliéry. Stabilitu stožárů zajišťují namísto kotevních lan ocelová táhla umístěná v rovině stěny voliéry. Obyvateli nové expozice je pár orlů bělohlavých, který pochází ze Zoo Liberec, roční samička urzona kanadského původem z Antverp a dva skunkové severní. Postupně najdou domov v jedné z doplňkových expozic také slavné veverky chipmunkové.

Zajímavé parametry nové expozice:

  • váha ocelové konstrukce voliéry: 21 t          
  • plocha sítě voliéry: 2000 m2
  • délka návštěvnické cesty 73 m                     
  • rozpočtové náklady: 21,3 mil. Kč

Tiskové zprávy

Štítky zoo brno, voliéra, orli, unikátní, průchozí, zvířata, ptáci, Roman Onderka, Brno, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Brno, vyhlídka, Zoologická zahrada Liberec, primátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní orlí voliéra přivítala první návštěvníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.