Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Učitelka, která zachránila kluky ze studny, dostala medaili kraje

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes udělil zlatou medaili kraje učitelce mateřské školy z Bohdalic-Pavlovic u Vyškova Martině Zbytkové za to, že minulý týden zachránila život dvěma šestiletým chlapcům, kteří tam spadli do studny. Oba jsou v pořádku a opět chodí do školky. Učitelka je ještě kvůli nachlazení na nemocenské. Udělal by to každý, kdo má rád děti a kdo má srdce, řekla dnes ČTK.

Do studny se chlapci dostali, protože byla z neznámých příčin odkryta. Devětatřicetiletá učitelka se minulé pondělí vrátila s dětmi z kurzu plavání ve Vyškově. Před obědem se rozhodli, že chvíli pobudou na zahradě školky. Chlapci učitelce řekli, že si zahrají na schovávanou. Uvedla, že je pak viděla, jak sedí u studny. Stála od nich asi sedm metrů. Pak se jen na chvíli otočila na dívky, které jí nesly zmrzlinu. Následně jí ostatní děti řekly, že kluci spadli do studny. Původně to považovala za žert.

"Jenže oni v té studni opravdu byli," řekla Zbytková. Když to zjistila, zatelefonovala na linku 155, děti poslala do školky s tím, aby přivolaly pomoc z obecního úřadu, a spustila se do 11 metrů hluboké studny, zaplavené do čtyř metrů ledovou vodou.

Do vody se dostala po trubce, kterou obec čerpá vodu ze studny pro závlahy školních pozemků. Nejprve chlapce chytila, pak se zapřela o zdi studny a vysadila si je na sebe. Na pomoc takto čekali asi 15 až 20 minut. Čekání prý bylo nekonečné.

"Nejhorší bylo, než jsem děti uklidnila, protože byly v šoku. Pak jsme si začali povídat a řekli jsme si, že se ven dostaneme. Nakonec mi jeden řekl, že jeho tatínek má dnes narozeniny, tak jsem mu odpověděla, že dnes je bude slavit taky, a to své druhé narozeniny," popsala záchranu učitelka. Prvního z chlapců vytáhli ven pracovníci radnice, učitelku a druhého chlapce vyprostili hasiči. Všichni tři byli sice podchlazení, ale bez zranění.

ČTĚTE VÍCE: Děti spadly na hřišti školky do studny

Chlapci už jsou zase ve školce a nejvíce z události prý řeší to, že jeden po nehodě letěl do nemocnice vrtulníkem a druhý tam jel "pouze sanitkou". Školní zahradě se všichni zatím vyhýbají.

"Ještě jde z toho místa strach," řekl dnes starosta obce Jan Hrežo. Studna je překryta betonovými obrubníky a nyní se na ni vyrábí nový poklop. Podle vedení obce jej tvořily dva krajní betonové panely a prostřední kovový kus, který patrně ukradli zloději kovů. Podle policie byl ale tento kus betonový. Dosud se nenašel. Případem se zabývají kriminalisté. Tomu, kdo nechal studnu odkrytou, hrozí stíhání za obecné ohrožení.

Zlatou medaili uděluje vedení Jihomoravského kraje jen za mimořádné počiny. Hejtman Hašek při jejím předání zdůraznil, že Zbytková se dostala do mezní, vypjaté situace, v níž neselhala. Na podzim za to patrně dostane i Cenu Jihomoravského kraje.

Zdroj ČTK

Štítky studna, chlapci, pád, Vyškov, brno, učitelka, záchrana, školka, Michal Hašek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitelka, která zachránila kluky ze studny, dostala medaili kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.