Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Tradiční ples připomínal přeplněnou tramvaj

Přes tři a půl tisíce tancechtivých lidí míří v sobotu večer do pavilonu A na brněnském výstavišti. Organizátoři Tradičního plesu v Brně jim slibují zábavu na třech tanečních parketech a bohatý doprovodný program.

Hned u vstupu však mnozí bloudí. „A kam teď?“ ptá se zmateně středoškolačka. Nakonec se svým partnerem následuje dav. „Doufám, že ta dlouhá fronta aspoň vede k šatně a ne třeba na záchody,“ vtipkuje se svým kamarádem mladík. Na její konec totiž nedohlédne. „Snažili jsme se lidem vysvětlit, aby přišli dříve než pět minut před začátkem,“ vysvětluje organizátor Adam Šeda krátce po osmé hodině, kdy ples začíná. Lidé si naopak chválí parkování. „Přijeli jsme skoro až ke vchodu a míst na auta je opravdu dost,“ oceňuje Matěj Slavík.

Akci zahajuje předtančením pár Jan Onder a Lucie Hunčárová. „Mnozí je znáte z televizní show StarDance,“ představuje tanečníky moderátorka Evica Šedová. Její moderátorský partner je autor knihy Konec prokrastinace Petr Ludwig. „Myslím si, že by se měl nejdřív naučit mluvit. Když mu někdo rozuměl, pravděpodobně by radši neslyšel, co říká,“ komentuje Ondřej Župka.

Krátce poté se rozjíždí zábava jak na hlavním pódiu, kde hraje orchestr Night and Day band, tak na latino stagi, kterou má na starost beatboxer Ondřej Havlík alias En.Dru. Jen menší sál s cimbálovou muzikou zeje prázdnotou. „Je mi jich až líto,“ povzdychává třicátnice Petra Malíková.

Kouří se i v sále

S postupem času se začíná prostor plnit. „Snažím se být co nejméně u stolu, protože kousek od něj je prezentace kubánských doutníků a lidé tam kouří, což mi vadí,“ rozčiluje se Irena Tomicová. Dodává, že si představovala, že se z tak honosné akce nevrátí smradlavá od kouře. „Ale ani procházení není jednoduché. Mám velkou sukni a je tady až moc lidí. Občas si připadám, jako když cestuji hromadnou dopravou ve špičce,“ podotýká ironicky Tomicová.

Má však štěstí, že své místo našla. „Zaplatili jsme stůl, který nemáme. I sklenice na pití jsme si museli vzít špinavé z jiného stolu a umýt je na záchodě. Nikoho to nezajímalo,“ zlobí se Miroslava Ošmerová.

Naštvaní jsou také hosté z VIP sekce, kteří za vstupenku zaplatili tisíc pět set korun. „Nedostali jsme slíbený přípitek, jídlo brzy došlo a víno také,“ popisuje Jiří Mašek. Organizátoři to připisují podcenění ochrany VIP sekce před zahájením akce. „Nahrnuli se nám do ní návštěvníci, kteří tam neměli přístup a část rautu snědli. Jídlo jsme však přiobjednávali,“ omlouvají nedostatek pořadatelé.

No Name zachraňují situaci

Po deváté hodině večerní se většina návštěvníků přesouvá do hlavního sálu. Na pódiu se totiž s půlhodinovým zpožděním připravuje slovenská kapela No Name. „Vybrali jsme ji, protože si myslíme, že dokáže oslovit více generací,“ sděluje Šeda. Na známé hity se opravdu baví mladší i starší. „Na Moravě je skvělé publikum,“ hicuje dav zpěvák skupiny Igor Timko. V zápětí stovky posluchačů učí jednoduchou choreografii na další píseň. „Doleva, doprava, proč stojíte?“ ukazuje na hlouček stojících lidí Timko.

Následně se draží kytara skupiny. „Svým spermatem ji poznačili všichni členové kapely,“ vykřikuje Ludwig. Mnozí návštěvníci kroutí hlavou. „Jak může něco takového říct na plese? Musí být opilý,“ podivuje se muž stojící v davu.

Po ukončení hodinového koncertu a dražby kytary se hlavní sál opět mění v taneční parket s orchestrem. „Ty vole, tady se nepohneme. Jdeme radši na bar,“ komentuje situaci dívka. Její partner ji proto odvádí do dlouhé fronty na jeden z barů. „Pardon, to jsem nechtěla, nezlobte se,“ ozývá se často z parketu od tanečníků, kteří se připletli do cesty jiným párům. Dalším naopak prostor stačí. „Na to naše přešlapávání je tady místa až až,“ říká starší muž.

U tyče to jde nejlépe Růžence

Na latino stagi mezitím ženy soutěží v tom, která se lépe tančí u tyče. „O vítězce pole dance battlu rozhodnete vy svým potleskem,“ informuje Havlík. Nakonec s přehledem vítězí Růženka a lidé se už scházejí na parket, kde se uskuteční výuka latinskoamerických tanců. „Z tanečních už jsem kroky trochu pozapomněla, tak mi to přijde vhod,“ usmívá se Malíková.

Blíží se půlnoc a s ní avizované losování tomboly. „Koupili jsme si devět lístků a chceme hlavní cenu. Tak se na nás třeba usměje štěstí,“ doufá Slavík. Čeká však déle, než předpokládal. Tombola se totiž losuje až v půl druhé. „První čtyři místa získají navíc diamant,“ láká Šedová. Ten měli v přípitku najít i tři držitelé VIP vstupenek, pořadatelé jim však přípitek nedali. „Tak možná jsou to ty stejné kameny,“ glosuje Tomicová. Její domněnku potvrzuje Šeda.

Na latino stagi se také rozjíždí koncert skupiny Airfare. „Jsou dobří,“ pochvaluje si dívka. Její partner souhlasně pokyvuje. Parkety vyklízejí poslední páry ve tři hodiny ráno.

Večer končí trestním oznámením

Čeká je však opět fronta u šaten. „Navíc jsme zjistili, že nám chybí jeden kabát. Dlouhou dobu jsme se nemohli nikoho dovolat, a když se nám to povedlo, jednal s námi Šeda arogantně. Dopadlo to tak, že jsme na pořadatele podali trestní oznámení pro podvod,“ zuří Ošmerová.

Na facebookové stránce plesu se k ní v neděli s nespokojeností přidávají další. „Byla jsem neuvěřitelně zklamaná, mezi lístkem za tisíc pět set a čtyři stovky nebyl absolutně žádný rozdíl,“ píše Dobromila Karlssonová. Najdou se však i pozitivnější reakce. „Ples byl opravdu pěkný, jen bych do příště vyměnil cateringovou společnost, zvukaře a přidal šatnářky,“ radí Luboš Fridrich.

Jak se vám líbil Tradiční ples?

Celkem hlasovalo202 čtenářů

Tradiční ples na výstavišti ve fotografiích

Neděle, 2. února 2014, 19:38

Skupina No Name na Tradičním plese, foto: Brněnská Drbna, Miroslav Toman
Skupina No Name na Tradičním plese, foto: Brněnská Drbna, Miroslav Toman

Autoři

Štítky ples, tradiční, výstaviště, No Name, En.dru, Airfare, Brno, Brněnské výstaviště, stůl, Petr Ludwig, VIP, přípitek, Igor Timko, Jan Onder, Lucie Hunčárová, StarDance …když hvězdy tančí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční ples připomínal přeplněnou tramvaj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.