Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

TOP 09 a ODS se přou o privatizaci městských bytů

Opoziční zastupitel Brna-středu Bohumil Straka (TOP 09) kritizuje hospodaření radnice městské části v oblasti městských bytů. Městská část spravuje okolo 5000 bytů, z nichž je desetina neobsazená. TOP 09 navrhuje privatizaci. Tu však podle starosty Brna-střed Libora Šťástky ODS dávno podporuje.

Podle Straky se koaliční ODS privatizaci dlouho bránila a svolila k ní až nyní před podzimními komunálními volbami. Libor Štástka označil toto tvrzení za účelové.

Zhruba 500 bytů v Brně-středu nemá žádného nájemce. "Důvodem jsou vysoké ceny. Někteří lidé v bytech bydlí celé generace, ale kvůli stoupajícímu nájemnému nemají šanci peníze hradit. Byty jsou velkoplošné a mají velké náklady na vytápění," uvedl Straka. Řešení se nabízí v podobě prodeje. "Bylo by to nejlepší řešení. Je asociální vyhánět z bytu lidi, kteří tam žijí dlouhé roky, nemohou si dovolit platit zvyšující se nájemné a nemají možnost si byt koupit," sdělil Straka. Doplnil, že TOP 09 navrhuje privatizaci dlouhodobě. "Teď před volbami se k nám přidala i ODS, která dlouhodobě privatizaci zamítala. Považuji to za velké pokrytectví starosty Šťástky, že půl roku před volbami mluví o prodeji, když jej tři roky odmítal," zdůraznil Straka.

Šťástka však jeho tvrzení odmítá a považuje ho za účelové. Straka totiž bude v podzimnních komunálních volbách kandidovat právě na starostu Brna-středu. "Pokud kdokoliv tvrdí, že ODS prodej bytových domů nepodporuje, nemluví pravdu. Privatizaci v Brně už v devadesátých letech odstartovala právě ODS a dodnes ji plně podporuje," řekl Šťástka. Podle něj se v městské části v období od 2002 do 2014 prodalo téměř 500 bytových domů a v posledním volebním období za Šťástky prodej pokračuje.

"Zastupitelstvo od roku 2010 doporučilo k prodeji dalších více než 50 domů a další navrhneme na červnovém a zářijovém zastupitelstvu," sdělil Šťástka. Jeho slova potvrzuje článek v Brněnském deníku Rovnost z roku 2011, ve kterém Šťástka jako starosta Brna-středu několikrát opakuje, že privatizace musí pokračovat a ODS ji podporuje.

Radnice zároveň připravuje balíček pro volné byty. "Většina z nich se nachází v lokalitě takzvaného Bronxu, a proto je o ně malý zájem. Chystáme opatření, které by mělo tento stav vyřešit. Součástí bude nabídka volných bytů lidem bez domova a studentům," řekl Šťástka.

Zdroj ČTK

Štítky volné byty, Brno-střed, ODS, TOP 09, prodej, starosta, Libor Šťástka, privatizace, Bohumil Straka, Brno, Bronx

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09 a ODS se přou o privatizaci městských bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.