Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strážníci mají nové skútry, některé z nich jen za korunu měsíčně

Městská policie Brno klade stále větší důraz na efektivitu a ekologii. Nejnovějším krokem v souladu s tímto trendem je pořízení devíti skútrů, z nichž čtyři pohání elektřina. Strážníci díky nim stihnou zkontrolovat několikanásobně větší území než při pochůzkách, přitom ovšem zaplatí výrazně nižší cenu za provoz oproti jízdě automobilem. Přínosem novinky jsou i nepatrné, respektive v případě elektroskútrů nulové emise oxidu uhličitého.

Čtveřici elektrických vozidel E.ON e-max si městská policie převezme 1. srpna 2014 prozatím do pronájmu na testování, a to každý kus za symbolickou 1 korunu měsíčně. Výrobce avizuje velmi slibné náklady pouhých 20 haléřů na kilometr provozu. Servisní náklady klesají k minimu i díky menšímu množství dílů, které se jinak běžně umísťují do skútrů s benzínovými motory. Stroj je rovněž úplně nehlučný.

"Skútry jsou v určitých částech města pro strážníky ideálním dopravním prostředkem, zejména v rekreačních oblastech, na sídlištích i v centru města," řekl brněnský primátor Roman Onderka. "Hlídky mohou snadno manévrovat na užších silnicích, stihnou projet rozsáhlá území, a přitom nezatěžují okolí hlukem a nadměrnými zplodinami. Ohleduplnost k životnímu prostředí je v případě Brna na místě; každý krok ke zlepšení čistoty ovzduší nám přinese užitek," dodal primátor.

Možnosti skútrů hlídky oceňují také při hlídkové činnosti v zahrádkářských koloniích, zejména tam, kde je velké převýšení. Zefektivnění kontrol je tam skutečně markantní.

I skútry klasické konstrukce, které rozšíří vozový park Městské policie Brno, jsou mimořádně šetrné k životnímu prostředí. Se spotřebou jen lehce nad 2 litry na 100 ujetých kilometrů a systémem START – STOP jsou ideální volbou do městského provozu. Hondy PCX 125 zamíří na služebny do Bystrce, na Brno-sever, do městské části Brno-jih, na západ Brna i do revíru Tábor, pod který spadají Žabovřesky, Komín a Jundrov.

Brněnští strážníci už od prosince 2012 zařazují do vozového parku i auta s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). I tyto motory produkují méně škodlivin i prachu, projevují se kultivovanějším a tišším chodem a pomáhají šetřit značnou část nákladů.

Tisková zpráva

Štítky městská policie, Brno, skútry, elektroskútry, e.on e-max, novinka, ekologie, emise, obecní policie, E.ON, Roman Onderka, Honda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci mají nové skútry, některé z nich jen za korunu měsíčně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.