Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soudce u Fremr bude do nástupu k tribunálu působit v Brně

Robert Fremr bude působit na Nejvyšším soudě (NS) do doby, než nastoupí k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu (ICC). Agentuře Mediafax to ve středu řekla předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová.

Fremr se stal členem NS v úterý. "Na Nejvyšším soudu budu působit do té doby, než odejdu k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Šesti soudcům z 18 vypršel mandát letos v březnu, ale je tam takové pravidlo, že tito soudci před odchodem dokončí případy, na kterých pracovali. Počítám, že nastoupím v roce 2013 nebo možná až 2014," uvedl Fremr.

Ten chce u soudu v Haagu zviditelnit Českou republiku. Podobně tak učinil u Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu, kde dříve působil.

Právě to podle Fremra hrálo určitou roli při jeho přijetí. "Ve Rwandě jsem se setkal s podobnými případy, jako soudí Mezinárodní trestní soud. Důležité také bylo to, že dělám soudce celý život, prošel jsem všemi instancemi našeho systému," vysvětlil Fremr.

Naposled se ve Rwandě věnoval třem případům. "Prvním byl bývalý prokurátor, který se v době genocidy zpronevěřil svému povolání. Později se skrýval v sídle rwandského tribunálu pod falešnou identitou," uvedl soudce.

V dalším případu se věnoval zpěvákovi, skladateli a vedoucímu baletního souboru, jehož písně měly vyzývat ke genocidě. "Texty ale byly natolik abstraktní, že senát uznal, že v nich není žádná přímá zpráva, která by naváděla k vraždění," podotkl Fremr s tím, že v poslední kauze dostal doživotí armádní důstojník, který stál v čele školicího střediska. Obžaloba ho vinila, že naváděl k vraždám Tutsiů.

Zástupci členských států zvolili Fremra soudcem ICC loni v prosinci.

Fremr zahájil kariéru soudce v někdejším Československu v roce 1983, od roku 2004 byl soudcem Nejvyššího soudu ČR. Českou republiku zastupoval také v několika expertních komisích Rady Evropy, které se zabývaly organizovaným zločinem, korupcí a lidskými právy.

Od předloňského září byl členem tribunálu pro Rwandu, kde působil i v letech 2006 až 2008.

Osmnáct soudců ICC má podle mezinárodního práva pravomoc stíhat nejzávažnější zločiny páchané jednotlivcem - válečné zločiny, zločiny proti lidskosti i genocidu. Případy mu postupují jednotlivé státy, které nemohou či nechtějí proces vést samy. Každé tři roky se na základě odborných znalostí či původu vybírá na devět let třetina soudců. Soudci nemohou být znovuzvoleni.
(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Napsala Lenka Horáková, Mediafax

Štítky Společnost, Soud, Robert Framer, Robert Fremr, Nejvyšší soud České republiky, Mediafax, Brno, Haag, Rwanda, Iva Brožová, Mezinárodní trestní soud, Česko, Rada Evropy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudce u Fremr bude do nástupu k tribunálu působit v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.