Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Socha rudoarmějce skončila po rekonstrukci ve skladu

Po půl roce se v úterý vrátila do Brna zrestaurovaná socha rudoarmějce. Dělníci ji z podstavce památníku na Moravském náměstí demontovali 11. října minulého roku kvůli rekonstrukci části parku na náměstí. A oprav se dočkala i socha.

Její zrestaurování stálo dva miliony a dvaatřicet tisíc korun. V úterý ji restaurátoři přivezli z dílny v Buštěhradu na Kladensku do Modřic u Brna. Tam zůstane prozatím ve skladu. Práce na opravách prostranství okolo památníku byly totiž přerušeny. Důvodem jsou nutné změny v původním projektu.

Především se jedná o statické zajištění prostoru pod památníkem, který měl být podle projektu vyplněn. Dělníci ale zjistili, že překladová deska je již zborcená a musí se nově zabezpečit statika celého památníku.

Opravu včetně statického zajištění čekají také kamenné zídky okolo památníku. To vše si vyžádá navýšení finančních prostředků.

Projekt „Revitalizace městských parků, II. etapa – Koliště“ byl zahájena v červenci minulého roku. Původní termín dokončení – červenec 2013 – tak dodržen nebude, nový termín zatím není znám.

Revitalizace parku na Moravském náměstí u památníku rudoarmějce a parku Koliště u Janáčkova divadla si podle původních projektů vyžádá téměř 50 milionů korun.

Práce již započaly na rekonstrukci chodníkových ploch, byly již také položeny kabely veřejného osvětlení a vykácena zeleň určená inventarizací k likvidaci.

Na Moravském náměstí se počítá se sadovými úpravami i novým stromořadím jerlínů v obvodovém chodníku kolem pomníku. V parku u Janáčkova divadla vzniknou dvě zpevněná místa s herními prvky pro děti, budou opraveny plastiky a fontánky, další fontána přibude.

Hlavní cesta bude rozdělena na části pro cyklisty a pro pěší, obnovy se dočkají také všechny chodníky a trávníky včetně městského mobiliáře.

Autorem sochy rudoarmějce je akademický sochař Vincenc Makovský. Pomník byl na tomto místě slavnostně odhalen v předvečer 10. výročí osvobození Brna 25. dubna 1955. Od roku 1958 patří mezi chráněné nemovité kulturní památky.

Památník byl upravován v roce 1993, kdy byly z podstavce odstraněny desky s textem rozkazu J. V. Stalina a znaky. Figurální část sochy frontového vojína zůstala beze změny. Pozvednutá ruka rudoarmějce symbolizuje výzvu k zastavení palby. Druhá ruka drží praporec.

„Nabídli jsme Brnu, že ji buď přivezeme a postavíme zpátky na podstavec, nebo ji můžeme odvézt jinam. Blokovala nám totiž prostory," řekl majitel restaurátorské dílny Ivan Houska starší.

Práci restaurátorům zkomplikovaly vrstvy krému na boty a barvy, které na sochu po léta nanášeli lidé z technických služeb. Zachránili tím ale bronzovou patinu. Na očištěnou sochu nanesli restaurátoři pouze vrstvu vosku.

„Je to ale jen dočasná ochrana. Vydrží pět až osm let. Pak už bude zase v moci přírody," upozornil majitel dílny. Životnost bronzové sochy je přitom přes dva tisíce let.

Foto: MMB

Štítky socha rudoarmějce, Moravské náměstí, Brno, demontáž, zrestaurování, socha, rekonstrukce, památník, projekt, dílna, restaurátor, Janáčkovo divadlo, Josif Vissarionovič Stalin, Vincenc Makovský, okres Kladno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Socha rudoarmějce skončila po rekonstrukci ve skladu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.